Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan sporazum o prijateljstvu Đakova i Vrlike

04.10.2020.

11:16

Autor: Ksenija Zelenić

Potpisan sporazum o prijateljstvu Đakova i Vrlike

Potpisan sporazum o prijateljstvu Đakova i Vrlike

Foto: - / -

Desetljeća čvrste povezanosti između dvaju gradova i njihovih žitelja urodila su potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Grada Đakova i Grada Vrlike. Sporazum su potpisali gradonačelnici Marin Mandarić i Jure Plazonić.

Kako je  u svom govoru rekao vrlički gradonačelnik Jure Plazonić, Grad Đakovo je prvi od gradova s kojim su potpisali suradnju. Ne čudi to, jer kako je u svom obraćanju naglasio i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, danas u našem gradu živi oko 3.500 stanovnika s područja Grada Vrlike.
U Sporazumu se navodi da su Gradsko vijeće Grada Đakova i Gradsko vijeće Grada Vrlike odlučili uspostaviti suradnju s ciljem poticanja i jačanja razumijevanja i prijateljstva između dviju jedinica lokalne samouprave, razmjene i jačanja suradnje te tako doprinositi razvoju i zajedničkom napretku. Suradnja će se odvijati na nivou škola, udruga, organizacija, institucija, manifestacija, gradonačelnika i gradskih vijeća i gradskih uprava na području kulture, obrazovanja, gospodarstva, lokalne uprave, sporta kao i na drugim područjima društvenog života.
Grad Vrlika, nakon što je potpisan Sporazum, Gradu Đakovu postaje sedmi grad prijatelj među kojima su i Grad Sinj, Grad Makarska, a iako „na papiru“ nisu uspostavljenje suradnje, čvrste su veze Đakovčana s Gradom Visom, Kaštelama… te, kako je rekao gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, Grad Đakovo na određen način postaje prijatelj Splitsko-dalmatinske županije. Potpisivanje Sporazuma s Gradom Vrlikom, dodao je, još je snažniji vjetar izgradnji već postojeće suradnje dvaju gradova.
Tijekom svečane sjednice kojoj je nazočio i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, u Vrlici su uručena priznanja zaslužnim građanima, a u sklopu obilježavanja Dana Grada organiziran je i obilazak novog poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore koji je posjetila i delegacija Grada Đakova. Projekt je to vrijedan 26,8 milijuna kuna od čega je nepovratnih sredstava iz EU fonda 19,5 milijuna kuna dok je preostali iznos osigurao Grad Vrlika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.