Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan sporazum za širokopojasni internet u sedam općina oko Osijeka

29.01.2020.

12:38

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka uskoro će dobiti brži i bolji inernet. Rezultat je to Sporazuma o partnerstvu koji je osječko baranjski župan Ivan Anušić potpisao danas s predstavnicima Hrvatskog telekoma.

"Osječko-baranjska županija uspješno privodi kraju realizaciju projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na svojem području. U općinama oko Osijeka koje nemaju odgovarajuću infrastrukturu to će se promijeniti. Riječ je o razvoju optike, nove moderne tehnologije koja će korisnicima omogućiti puno veće brzine za gotovo 10 000 adresa - privatnih kućanstava te 364 poslovna korisnika (tvrtke i OPG-ovi te obrtnici) koji će dobiti novu infrastrukturu i brži pristup internetu. U projekt su uključene i 24 javne zgrade", pojasnio je župan Ivan Anušić. "Ogroman je to napredak što se tiče internetske infrastrukture koja je u ovom trenutku spremna za novu generaciju i za nove kvalitetnije dosege. Važno je to kako za privatne, tako i za poslovne korisnike u tih sedam općina. Projekt za Baranju je propao jer je općina Čeminac odbila sudjelovati u njemu. Unatoč tomu što su sve druge baranjske općine pristale sudjelovati u projektu za širokopojasni internet i čiji je nositelj trebao biti Grad Beli Manastir, zbog općine Čeminac on se neće realizirati".
Osječko-baranjska županija za tri je programa širokopojasne infrastrukture izdvojila šesto tisuća kuna. „Bilo je to početno ulaganje kako bi se izradio prvi projekt, odnosno program. No, tu se zapravo radi o ulaganju privatnih sredstva i sredstava Europske unije. Za 54 milijuna procijenjene vrijednosti investicije lokalne zajednice i Županija ne trebaju izdvajati sredstva iz proračuna", istaknula je Nataša Tramišak iz Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije u Županiji. 
Direktor Odjela za širokopojasni internet u Hrvatskom telekomu Milan Meden istaknuo je kako će taj projekt svim korisnicima omogućiti šitokopojasni internet minimalne brzine 40 megabita ili više. "Hrvatska je Vlada nedavno proglasila Osijek 5G gradom, što znači da Hrvatski telekom nastavlja s infrastrukturnim ulaganjima kako u optičku, tako i u mobilnu 5G mrežu. To znači da ćemo jedan dio projekta pokrivati sa širokopojasnim mobilnim tehnologijama. Prema pravilima EU ovo je otvorena mreža, taj je projekt s oko 50 posto subvencioniran kroz europske fondove te će svi korisnici imati jednaku cijenu, bez obzira na kojem se području RH nalaze. Bilo koji operater moći će iznajmljivati i pružati navedene usluge. Hrvatski će telekom mrežom upravljati, ali ćemo širokopojasne usluge prodavati na potpuno ravnopravan način. Krajem ove godine očekuje se početak geodetskog snimanja i projektiranja, a završetak projekta u zadnjem kvartalu 2023. godine".

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.