Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan ugovor o izgradnji Centra za autizam u Osijeku

10.10.2015.

15:28

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek bi konačno trebao za nešto više od godinu dana dobiti Centar za odgoj i obrazovanje djece s autističnim spektrom. Sporazum su o zajedničkoj suradnji potpisali grad Osijek, Županija osječko-baranjska i tri ministarstva.

Centar, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15 milijuna kuna, bit će smješten u sadašnjem Centru Vinko Bek u Osijeku a završetak izgradnje i obnove, očekuje se najkasnije do rujna 2017. godine.
"U budućem centru za djecu s autističnim spektrom mjesto bi trebalo pronaći gotovo 250 korisnika iz četiri istočne županije", istaknula je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. U sklopu centra trebala bi biti omogućena skrb za predškolsku i školsku djecu te onu nešto stariju koja su završila školovanje, a ovdje bi bila smještena u poludnevnim boravcima. Osobama s autizmom bila bi osigurana zdravstvena, obrazovna i socijalna skrb.  "Jako je važna rana dijagnostika i izuzetno je važno jako puno raditi s autističnom djecom, a roditeljima za to treba potpora koju će dobiti u jednom ovakvom centru sa stručnim kadrovima, jer svaki uloženi sat daje značajne rezultate i može se vidjeti veliki napredak", napomenula je Opačić. Ministarstvo socijalne politike i mladih opremit će budući Centar, a bez zajedničke suradnje vlade, županije i grada sugurno ne bi došlo do realizacije ovakvog centra ističu i župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Iz proračuna Županije osječko-baranjske i Grada Osijeka osigurana su po dva milijuna kuna. Županija daje zgradu i sredstva za projektnu dokumentaciju. 
"Ovakve centre imamo u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Slavonija je jedina bez ovakvog centra. Zato veliko hvala roditeljima autistične djece s područja Osječko-baranjske županije, jer oni su nam skrenuli pozornost stalnim ukazivanjem na potrebu za ovakvim centrom i na istoku Hrvatske. Izuzetno mi je drago da smo poslušali roditelje i pokrenuli ovaj projekt", istaknula je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. "Problem nam je uvijek struka koja radi s osobama s poremećajima autističnog spektra. Nemamo ih dovoljno. U Osijeku smo uspjeli 'ugrabiti' četiri mlade studentice koje dodatno educiramo i pripremamo za rad. Nadam se samo da se ni jedna neće zaljubiti u Zagrebu, nego u Slavoniji, pa prema toma Slavonci potrudite se da ih ovdje zadržite", poručila je Opačić.
Inače, Centar će se prostirati na više od 1.000 kvadrata, nalazit će se u kompleksu Škole za osposobljavanje i obrazovanje Vinko Bek u Vinkovačkoj ulici u Osijeku gdje će se jedan stari objekt rušiti i graditi potpuno novi, dok će se drugi objekt u kompleksu, koji je u znatno boljem stanju, potpuno obnoviti. 
Roditelji djece s autističnim spektrom još uvijek su sumnjičavi, kaže Daliborka Pavošević, i dodaje kako se boje radovati i vjerovati da su osigurali kakvu takvu budućnost za svoje najmilije. Nije ni čudo - na ovo su čekali jako dugo. 
Na upit novinara je li ovo samo predizborna priča, potpredsjednica Vlade Opačić je odgovorila: "Nije nikakvo predizborno obećanje i nije nikakav predizborni projekt, nego se radi isključivo o tome da je trebalo dosta dugo vremena da se sve dogovori između puno sudionika koji su danas potpisali sporazum".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.