Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra

02.10.2020.

15:11

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Ugovor o izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, ukupno vrijednog oko 400 milijuna kuna, u petak su potpisali predstavnici Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka .

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je na potpisivanju kako će podržati cijeli projekt, a za prvu fazu izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku osigurat će se potreban iznos od 45 milijuna kuna. Najavila je kako će se u ponedjeljak, na sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju u Našicama, potpisati aneks razvojnog sporazuma za Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", kojim će se za taj strateški projekt osigurati dodatnih 354 milijuna kuna, u sljedećem EU programskom razdoblju 2021-2027.

Tramišak je istaknula da se sada priprema javni poziv, na koji se Županija, kao nositelj projekta, može javiti, a prva faza izgradnje, vrijedna 45 milijuna kuna, može početi već početkom iduće godine. Grad Osijek i Županija osječko-baranjska tim projektom dobivaju priliku za organizaciju velikih međunarodnih događanja i priredbi. To će biti objekt za organizaciju manifestacija i za kongresni centar te centar za razvoj novih tvrtki i poduzetnika, koji treba privlačiti strana ulaganja, poručila je ministrica Tramišak.

Župan Ivan Anušić pojasnio je kako sada počinje izrada projektne dokumentacija koja će vjerojatno biti gotovo do ožujka iduće godine: "Nakon toga počinjemo s prvom fazom izgradnje, i nadamo se potpunoj izgradnji sustava Gospodarskog centra u iduće dvije godine", rekao je Anušić. Napomenuo je kako je novi sajamski prostor potreban Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te cijeloj regiji: "Osijek, kao najveći grad na istoku Hrvatske, mora biti generator gospodarskog, društvenog i svakog drugog razvoja", dodao je.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako je riječ o strateškom projektu osječke urbane aglomeracije za čiju je prvu fazu Grad Osijek osigurao oko 15 milijuna kuna iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) i daje svoje zemljište od 127 tisuća četvornih metara, čija je procijenjena vrijednost 26 milijuna kuna. Pojasnila je kako će nakon izgradnje Gospodarski centar prijeći u upravljanje osječkoj gradskoj tvrtki "Osječki sajam", a Grad Osijek i Županija će dogovoriti suvlasničke odnose i način upravljanja.

Gospodarski centar bit će smješten u tzv. Južnoj gospodarskoj zoni, u blizini spojene "S“ ceste. Zamišljen je kao kompleks od 9 zatvorenih objekata od čega je 5 sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.

Galerija
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-img_20201002_130041.jpg, Foto: -/-img_20201002_123142.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.