Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan ugovor o sufinanciranju sanacije odlagališta otpada u Sarvašu

19.06.2020.

14:06

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Ugovor o sufinanciranju projekta Sanacije zatvorenog odlagališta komunalnog otpada "Sarvaš" vrijedan 7 i pol milijuna kuna potpisali su Grad Osijek i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sanacija će ukupno koštati preko 73 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 26 mjeseci.

Potpisivanjem današnjega ugovora zaključena je financijska konstrukcija i počinje realizacija projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada "Sarvaš", istaknula je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić i dodala kako je to treće i ujedno posljednje zatvoreno odlagalište otpada u Gradu Osijeku: "Površina odlagališta je preko 13 hektara, ukupna vrijednost projekta sanacije je preko 73 milijuna kuna od čega je 85% ili 59 milijuna, 999 tisuća kuna bespovratno sufinancirano iz sredstava Europske unije. Današnjim ugovorom 10% ili 7,5 milijuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak, odnosno 5%, Grad Osijek", istaknula je Belajdžić i dodala kako je po sličnom modelu već sanirano odlagalište "Filipovica", doj je u tijeku sanacija odlagališta "Nemetin" koja bi trebala završiti do kraja ove godine: "Sanacija "Filipovice" je koštala 5,6 milijuna kuna, od čega je s 85% sufinancirala EU, a preostalih 15% Fond. Sanacija "Nemetina" je projekt vrijedan 37 milijuna kuna, također 85% bespovratno iz EU fondova i 10% Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je velika potpora i u izradi kompletne dokumentacije", dodala je.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić napomenuo je kako Grad Osijek prednjači u Hrvatskoj po ulaganjima za gospodarenje otpadom: "Do sada je uloženo ukupno 130 milijuna kuna, a to su većinom novci Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša dok je samo 10% od toga izdvojio Grad Osijek. To dokazuje izvrstan odnos s hrvatskom Vladom, premijerom Plenkovićem i direktorom Kukićem. Danas smo stavili točku na i, zatvaramo 3 odlagališta, radimo i na četvrtom "Lončarici", a uz ovih 130 milijuna ulažemo još 10 u reciklažna dvorišta Gornji grad, Retfala i Donji grad", rekao je Vrkić i dodao kako je, nakon primjedbi na lokaciju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu, u tijeku izrada projekta i građevinska dozvola na novoj lokaciji u Donjem gradu na gradskoj površini u Šumici uz rijeku Dravu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.