Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan ugovor o završetku izgradnje hrvatske dionice Koridora VC

31.08.2023.

14:15

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

potpisani ugovori

potpisani ugovori

Foto: FB Ivan Anušić / FB Ivan Anušić

Među ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost je ugovor za izgradnju i opremanje dionice Beli Manastir - granica Republike Mađarske Koridora VC. Ugovor s izvođačima radova za završetak posljednje dionice Koridora VC potpisan je danas u Zagrebu između predstavnika Hrvatskih autocesta i Osijek Koteksa. Vrijednost radova na Koridoru VC iznosi 45,9 milijuna eura.

Direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan rekao je kako se radi o dovršetku Koridora VC do granice sa Republikom Mađarskom, u dužini od pet kilometara. Lani je, podsjeća, puštena u promet dionica do Belog Manastira, a danas se potpisuje ugovor za zadnju dionicu, kojoj je rok izgradnje 18 mjeseci. Tada će, istaknuo je, Koridor VC u potpunosti biti završen kroz Hrvatsku u dužini od 88,6 kilometara. Projekt se, naveo je, financira sredstvima EBRD-a s kamatom od jedan posto, i HBOR-a s fiksnom kamatom od 1,8 posto.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će završetak Koridora VC kroz Hrvatsku ne samo u potpunosti integrirati Baranju u mrežu hrvatskih autocesta, već je to i doprinos Vladinom prioritetnom pogledu prema istoku Hrvatske, prema Slavoniji i Baranji.

Vezano uz Koridor, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je kako je prije godinu i pol dana otvoren Most Svilaj te dio do Belog Manastira. Naglasio je da se radi o velikim ulaganjima i o velikim uspjesima, a da će Koridor VC biti i prije gotov od planiranih 18 mjeseci.

Potpisom ugovora vrijednog 45,9 milijuna eura, ulazimo u fazu izgradnje posljednjih 5 km dionice Koridora VC u Baranji do granice s Mađarskom, koji će autocestom povezati Republiku Hrvatsku sa sjeverom Europe. Izvrsnom suradnjom Osječko-baranjske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta uskoro će biti dovršen jedan od najznačajnijih prometnih projekata za Osječko-baranjsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Završetak hrvatskog dijela koridora značajno će osnažiti geostrateški položaj i stvoriti uvjete za dodatni gospodarski razvoj OBŽ dok će u prometnom smislu pridonijeti povećanju udobnosti putovanja, skraćenju vremena putovanja te povećanju sigurnosti prometa na našim cestama, zaključuje župan Ivan Anušić.  

predsjednik Vlade Andrej Plenković i direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan

osječko-baranjski župan Ivan Anušić

potpisani ugovori

potpisani ugovori

Foto: FB Ivan Anušić / FB Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.