Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan Ugovor za projekt Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac

22.09.2017.

14:01

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Općinom Antunovac za projekt Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac.

Projekt je vrijedan 21 milijun kuna, od čega je 19,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a objekti bi trebali biti podignuti do kolovoza 2019. godine, rekla je direktorica razvojne agencije Općine Antunovac RODA, Nataša Tramišak. Poduzetnički inkubator i akcelerator bit će smješten u gospodarskoj zoni Antunovac, planirana je izgradnja 3200 četvornih metara opremljenog prostora za inkubaciju i akceleraciju proizvoda poduzetnika što znači za mentoriranje naprednih tehnologija prvenstveno informacijsko komunikacijske tehnologije, ali se ostavlja prostor i za ostale uslužne djelatnosti. Imat će 49 prostorno-funkcionalnih jedinica od kojih 34 uredska prostora. Osim izgradnje samog objekta i usluga koje će pružati stanarima objekta planira se umrežavanje poduzetničkih potpornih institucija na području Osječko–baranjske županije kako bi svojim aktivnostima i znanjem stručnjaci koji okupljaju poduzetničke potporne institucije mogli pomoći poduzetnicima u pripremi i razvoju novih projekata te prijavi na natječaj Europske unije, Ministarstva gospodarstva i svih ostalih nadležnih Ministarstava i tijela koja raspisuju takve natječaje kako bi lakše došli do sredstava i u konačnici potaknuli razvoj poduzetništva na poručju Osječko–baranjske županije. Poduzetnički inkubator i akcelerator smješteni su uz granicu grada Osijeka te su u komunikaciji sa svim poduzetnicima Osijeka i okolice. Osječko–baranjski župan Ivan Anušić naglasio je da se fondovi Europske unije moraju početi koristiti u najvećem iznosu, određene se stvari počinju pomicati s mrtve točke. Određena su sredstva stigla i stižu za projektnu dokumentaciju, a 21 milijun kuna za općinu Antunovac i tri slična projekta na području županije primarno su sami po sebi vrijedni, ali sekundarno će još jako puno koristiti za građevinski sektor i poduzetnike te razvoj gospodarstva, poduzetništva i svega onoga što je potrebno Osječko–baranjskoj županiji. Župan Anušić ponovno je poručio gradonačelnicima i načelnicima u Osječko–baranjskoj županiji da moraju koristiti fondove EU, sredstva za projektnu dokumentaciju su osigurana, a sufinanciranje je nešto za što će u drugoj fazi pokušavati iznaći model kako i na koji način ih riješiti. Prema riječima ministrice Dalić procedure za potpore poduzetnicima u Hrvatskoj će biti pojednostavljene. Moramo sustavno, strateški i planski raditi na konkretnim projektima kako bi oni rezultirali potpisivanjem ugovora, a time i pridonijeli gospodarskom rastu Osječko–baranjske županije, prestanku iseljavanja i povratku mladih, naglasio je župan Anušić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.