Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisani prvi sporazumi o oprostu dugova

19.01.2015.

13:33

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Zoran Milanović potpisao je u Banskim dvorima Sporazum o oprostu dugova građanima koji su pod ovrhom zbog manjih novčanih iznosa. Sporazum je potpisan s gradonačelnicima Splita, Osijeka i Rijeke te sa zamjenicom gradonačelnika Zagreba. Sporazum su potpisali i predstavnici Hrvatske pošte, Hrvatske elektroprivrede te HRT-a. Poslijepodne će isti sporazum potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Zaboku potpisati s čelnicima još deset gradova odnosno općina, a za sutra je najavljeno potpisivanje sporazuma s teleoperaterima i bankama.

Premijer Milanović je rekao da je taj sporazum, na koji je ponosan, izrazito socijalna mjera, ali i izvanredna jer sustav "ne može stalno počivati na takvim potezima". "Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu", rekao je Milanović i naglasio da ne bi bio moguć "bez dobre volje i suradnje gradonačelnika".

"Sustav ne može stalno počivati na ovakvim potezima, ali kao i u slučaju s građanima koji imaju kredite u švicarskim francima, kojima smo već jednom pomogli i to zakonom (smanjenje kamatne stope), tako i u ovom slučaju radimo sve što je moguće da bismo u ovoj dugoj i napornoj krizi ljudima olakšali život i kao što se to – možda malo i pretjerano kaže – omogućili novi početak", poručio je Milanović nakon potpisivanja sporazuma.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo jer je "sinergijskim aktom države i lokalne zajednice napravljena gesta kojim je podignuta društvena odgovornost svih u politici za socijalne slučajeve, ljude koji teško žive". "Ovo je više poruka nego stvarna materijalna vrijednost, ali i ona je dovoljna – da se bavimo pravim problemima. Daleko je važnije da smo na ovaj način pomogli ljudima u problemima nego da raspravljamo o tome zašto su došli u tu situaciju", rekao je Vrkić. Ističe pritom kako se sporazumom "na višu razinu dižu i drugi socijalni programi koje postoje u gradu Osijeku" te ocjenjuje kako će sporazum "biti od posebne vrijednosti za one koji su izgubili svaku nadu u svakodnevni, tekući život".
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek prilikom potpisivanja Sporazuma istaknula je kako samo ova mjera neće riješiti tešku poziciju osoba koje će ju koristiti. „Na nama je, na svim razinama, na gradovima i državi, da upremo sve snage kako bi se povećala zapošljivost građana. Jer jedino kroz zapošljavanje izbjeći ćemo potrebu za budućim potpisivanjem ovakvog ili sličnih sporazuma", ustvrdila je Švaljek.
Udruga građana "Blokirani" optužila je Vladu da nastavlja diskriminatorski model upravljanja državom te da svojim mjerama krši Ustav jer je Sporazum o ublažavanju financijskih poteškoća potpisan samo s četiri najveća grada u zemlji, dok ostali gradovi i općine nisu uključeni u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana. „U Hrvatskoj je danas 321.000 blokiranih građana, isto toliko ovršenika, građani ostaju bez imovine jer su dužni komunalnu naknadu, ugrožene su obitelji na socijalnoj pomoći, umirovljenici, radnici s minimalnom naknadom, nezaposleni, i svi su u istim financijskim problemima živjeli oni u Splitu, Slavonskom Brodu ili Sisku“, priopćila je udruga Blokirani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.