Hrvatski radio

Radio Osijek

14:42 / 10.07.2019.

Autor: Radio Osijek/TM

Potpisani prvi ugovori za subvenciju na kamate za stambene kredite

Foto: HRT/Hrvoje Verić

Foto: HRT/Hrvoje Verić

Foto: - / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je ugovore s prvih 14 korisnika subvencija na kamate za stambene kredite u sklopu projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Županija subvencionira kamatnu stopu od jednog postotnog boda na odobreni kredit poslovne banke.

"Naš projekt podržali su za sada gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Time su dodatno poboljšali uvjete za korisnike ovog zaista vrlo kvalitetnog projekta koji će donijeti pomak i u demografskom smislu u kojemu svi pokušavamo napraviti iskorak. Ovo je samo jedna od mjera koje poduzimamo, nastavljamo i dalje, a nakon određenog vremena dobit ćemo i konkretne rezultate. Ukupni kreditni potencijal sada iznosi 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000,00 kuna. Danas potpisani ugovori odnose se na kredite u vrijednosti 5,8 milijuna, što znači još imamo dovoljno prostora i za druge korisnike, a ne sumnjam da će se pojaviti", rekao je župan Anušić.
Banke koje su uključene u projekt do sada su zaprimile 17 zahtjeva za subvenciju kamate na stambene kredite, a stručno povjerenstvo za provedbu projekta odobrilo je 14, i to za osam stanova i tri kuće u Osijeku, te po jednu kuću u Belom Manastiru, Tenji i Bilju. Potpisani krediti kreću se u rasponu od 270.000 do 500.000 kuna, subvencije za svakog korisnika iznose dva postotna poena (1 posto Županija plus 1 posto Grad Osijek, odnosno Beli Manastir i Općina Bilje). 
"Ugovorima se županija obvezuje subvencionirati kamatu na sljedećih 10 godina otplate kredita. Obveze korisnika, između ostalih, su prijava prebivališta na području gdje se kupuje nekretnina te da nekretninu ne smiju prodati sljedećih pet godina niti odjaviti prebivalište, a ako to učine bit će obvezni vratiti subvenciju koju je dodijelila županija", objasnila je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.
Zadovoljstvo odobrenim subvencijama iskazali su svi potpisnici ugovora. Tako je Martina Rado rekla kako je kupila stan u Osijeku, na Jugu 2, a subvencija će joj puno značiti za mjesečne troškove. Zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji te pozvala i druge potencijalne korisnike da iskoriste ovu mjeru. Manuel Magdić prije 12 godina je došao iz Kutine studirati u Osijek, a nakon završenog fakulteta se zaposlio i odlučio ostati u Osijeku te je kupio stan, ali nagodinu se planira ženiti, pa je, uz subvenciju županije, odlučio kupiti veći stan. "Ovo je jedna od jako lijepih mjera kojima županija, zajedno s pojedinim jedinicama lokalne samouprave, pomaže, pogotovo za nas mlade koji krećemo u život", istaknuo je Magdić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.