Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisani sporazumi o suradnji

23.02.2016.

14:11

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka Umjetnička akademija i Medicinski fakultet potpisali su danas sporazum o suradnji s 10 institucija i udruga koji će za svoje korisnike s većim i manjim poteškoćama moći koristiti kreativnu tarapiju.

To će moći nakon realizacije  Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije, koji bi trebao već od jeseni primiti 20 studenata. Prema riječima dekanice Umjetničke akademije Helene Sablić Tomić, riječ je studiju koji će obuhvatiti tri iskustva- znanstveni, umjetnički i stručnjake iz prakse, osnosno, vrhunske terapeute iz Europe i Amerike koji su već radili s korisnicima i educirali studente. Osnivanje i značaj Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije u području art- terapije,  drama i muziko-terapije te pokretom  i plesom, prepoznalo je 10 institucija i udruga, čijim će štićenicima to biti novi oblik skrbi o zdravlju, a djelatnicima će  ponuditi  dodatno znanje kroz radionice. Među njima je Udruga Ne- ovisnost iz Osijeka, Dom za djecu Klasje, KBC, Dom za odgoj djece i mladeži, Dom za starije i nemoćne, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a OBŽ, Amadea- Udruga za psiho- socijalne potrebe Đakovo, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đakovo i đakovačka Osnovna škola Vladimira Nazora. Dekan osječkog Medicinskog fakulteta Aleksandar Včev ističe kako su ugovore potpisali predstavnici nastavnih baza koji trebaju stručnjake. Fakultet želi kolistički pristup čovjeku, negovom umu, duhu i tijelu. Art- terapija se do sada korsitila samo u psihijatriji, a u skoroj budućnosti se treba primijeniti i na druge pacijente. Nakon što stigne dopusnica, ovaj specijalistički studij bi počeo raditi u školskoj godini 2016./2017. Planira se upis 20 studenata, koji će po završetku dobiti licencu za samostalni rad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.