Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisi za promjenu uvjeta za mirovinu

27.04.2019.

12:45

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Od danas do 11. svibnja i u Osijeku se prikupljaju potpisi za izmjene Zakona o mirovinskom sustavu u sklopu sindikalne inicijative "67 je previše". Već se danas odazvao velik broj građana smatrajući da je produljenje radnog staža neizdrživo.

Osječani su u središtu grada potpisivali inicijativu triju sindikalnih središnjica (Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata), koja već u svom nazivu "67 je previše" nosi jedan od glavnih zahtjeva za izmjene Zakona o mirovinskom sustavu. Referendumsko pitanje je napisano u obliku zakonskoga prijedloga i ako raferendum bude uspješan, a treba mu 385.000 potpisa, građani će svojim glasovanjem izravno usvojiti novi Zakon kojim će dob za odlazak u mirovinu biti 65 godina, a ne 67. Trajno umanjenje prijevremenih mirovina s 0,3 smanjilo bi se na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu. Osječani ističu kako je neizdrživo raditi do 67. godine, jer su do tada "istoršeni i umorni", a nakon desetljeća rada treba, rekli su, uživati u obitelji i onome što su radeći stvorili. Prikupljanje potpisa traje dva tjedna, svakoga dana od 8 do 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.