Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpora vijećima nacionalnih manjina

04.07.2017.

14:24

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priručnik i web-portal za vijeća nacionalnih manjina, te analiza rezultata istraživanja o prioritetima budućeg djelovanja, provedenog 2016.godine, rezultati su europskog IPA 2012 projekta "Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini".

Na Završnoj konferenciji u Hotelu Waldinger u Osijeku sudionike je u ime hrvatske Vlade pozdravio pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleksa Đokić.
Iznimno je važno zato što do sada nismo imali istraživanje ovakva obuhvata, ne samo svojom širinom. Pokrivena je cijela Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, udruge civilnoga društva - jer smo ispitivali kakva su njihova umrežavanja, te njihovi potencijali i potrebe za bolje djelovanje na lokalnoj razini.
S druge strane, nikada nismo imali ni istraživanje koje je ovako detaljno obuhvatilo sve moguće aspekte kako poštivanja manjinskih prava, tako i doista sudjelovanja manjina u lokalnome razvoju. jer to je doista nešto što bismo željeli vidjeti-pogotovo u ovakvim odručjima gdje postoje brojni okviri. Imamo primjere i u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se koristi i Dunavska strategija i drugi okviri prekogranične suradnje i manjine jako često mogu biti dionici i nositelji tih intervencija.
Opći je cilj projekta provedenog u pet hrvatskih gradova osigurati cjelovito i učinkovito ostvarivanje ljudskih prava, te poboljšanje i olakšanje aktivnog i potpunog sudjelovanja nacionalnih manjina u životu hrvatskog društva, uz očuvanje identiteta, kulture i tradicije - rekla je, među ostalim, voditeljica projekta Lidija Japec.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.