Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpore osječko-baranjskim poljoprivredncima

29.12.2021.

12:49

Autor: Radio Osijek

Potpore

Potpore

Foto: Radio Osijek/M.Milas / Radio Osijek

Dvjestopedesetpet korisnika ove je godine dobilo poljoprivredne potpore u Osječko-baranjskoj županiji, ukupne vrijednosti 2,1 milijun kuna. U protekle je četiri godine Županija isplatila više od 15 milijuna kuna poljoprivrednih potpora. Kako je nakon današnjeg potpisivanja ugovora s nekima od poljoprivrednika istaknuo župan Ivan Anušić cilj je ulagati u nove tehnologije, brendiranje, ekološku poljoprivredu i mlade proizvođače.  

"Godinu završavamo s dodjelom još jednih ugovora o poljoprivrednim potporama. Ukupna vrijednost isplaćenih potpora u ovoj godini je 2,1 milijuna kuna i dobilo ju je 255 korisnika. Želimo se razvijati i podupirati nove tehnologije, brendiranje, marketinšku prepoznatljivost, ekološke i mlade poljoprivrednike. Neke smo potpore ukinuli, a neke nove uveli i stalno osluškujemo zahtjeve proizvođača. Danas su ugovore u vrijednosti od 400 tisuća kuna potpisala i četiri LAG-a s područja Osječko-baranjske županij i ta će sredstva biti iskorištena za razvoj ruralne sredine. Poljoprivreda, prehrambena industrija i proizvodnja hrane budućnost su Slavonije, ali i Hrvatske. Iako je poljoprivreda na istoku uvijek imala budućnost, danas je posebno važno prepoznati domaći proizvod. Regionalni distribucijski centar, koji je u izgradnji bit će također vjetar u leđa svima onima koji se bave poljoprivredom jer će njihove proizvode učiniti konkurentnijima". Istaknuo je to župan Ivan Anušić, a pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling pojasnila je kako se program poljoprivrednih potpora sastoji od 13 različitih mjera. "Iznenadio nas je iznos ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda te ulaganje u kvalitetu i robne marke. Planirana financijska sredstva nisu bili ni dovoljna da bismo svima koji su zadovoljili kriterije potpore i isplatili pa smo povećali te iznose. Povećali smo intenzitete potpore za mlade poljoprivrednike i za one koji se bave ekološkom poljoprivredom. Vidjeli smo da povećanje iznosa potpora izravno utječe na poljoprivrednike da ostanu u toj proizvodnji". Jedan od dobitnika čak tri potpore u iznosu od oko 40 tisuća kuna mladi je Zvonimir Kalić iz Đakova koji smatra da hrvatska poljoprivreda ima blistavu budućnost. "Sve ovo što radimo, a to je ekološki uzgoj  industrijske konoplje ima svoju sljedivost i mi nemamo problema s prodajom naših proizvoda".           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.