Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpore poljoprivrednicima

29.05.2020.

12:52

Autor: Mirta Milas

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, foto: HRT/M.Milas

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Grad Beli Manastir izdvojio je iz svojeg proračuna tristo tisuća kuna kako bi pomogao poljoprivrednicima nakon korona krize. Taj je iznos raspodijeljen na 28 poljoprivrednika .

Grad Beli Manastir i u ovoj je krizi nastavio s isplatom potpora poljoprivrednicima. Poljoprivredna nam je djelatnost strateško važna, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob. " Prošle smo godine potpore proširili i na voćarsku proizvodnju i drago nam je što su se voćari prijavili u velikom broju te su povukli preko 167 tisuća kuna ukupnih potpora (56 %). Ponosan sam i na pčelare te druge OPG-ove koji se dobro nose s ovom krizom. Potvrđuje to dobra prodaja domaćih proizvoda na našoj belomanastirskoj tržnici. Mislim da su ove potpore dobar put kako bismo potaknuli poljoprivrednike na sjetvu, odnosno sadnju novih površina, mešu kojima je i lijeska".   Pčelaru Vladimiru Bukalu ova je potpora veliki vjetar u leđa. "Meni, ali i svim drugim malim poljoprivrednicima ovaj novac puno znači. Pčelarstvom se bavim 20 godina. Imam dva stacionarna pčelinjaka sa 70 pčelinjih zajednica. Primarno sam usmjeren na proizvodnju meda, no planiram proširiti paletu pčelinjih proizvoda.  Potporu ću iskoristiti za kupnju inoks posuda za skladištenje meda jer su mi se s povećanjem proizvodnih kapaciteta povećale i potrebe".   

Ljubica Bošnjak iz Branjinog Vrha dvanaest se godina bavi plasteničkom proizvodnjom povrća i voća koje prerađuje u domaću zimnicu bez konzervansa." Puno nam znači ova potpora od deset tisuća kuna, jer ne možemo proći na drugim natječajima, s obzirom da imamo površinu manju od 1/2 hektara. Novac ćemo, kao i prijašnjih godina,  iskoristiti za nabavu repromaterijala  - cijevi kap na kap, različite zaštitne folije i mreže te sredstva za prihranu. Svoje proizvode prodajemo na sajmovima i na kućnom pragu. Ne dolazimo na belomanastirsku tržnicu, jer volimo da nam potencijalni kupci dođu kući i samo uberu ono što im treba. Tako je to prisnije i autentičnije".               

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.