Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpore Vukovarsko-srijemske županije za poljoprivrednike

24.07.2020.

12:54

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ugovore su potpisali su Petar Šibenik iz Slakovaca i Jasna Picek iz Posavskih Podgajaca. Prvi se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za građenje i rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, a drugi na objekt za proizvodnju džemova i pekmeza.

"Kandidirali smo se na potporu Županije i prošli na natječaju. Dobili smo iznos od 11 tisuća kuna, što je 50 posto vrijednosti iznosa potrebnog za izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju objekta za proizvodnju tradicionalih suhomesnatih proizvoda. U našem realnom proizvodnom sektoru svaka je pomoć dobrodošla, no za nas tek kreće bitka jer se s tom dokumentacijom prijavljujemo na mjeru 4.2.1. Programa ruralnog razvoja - povećanje dodane vrijednosti tradicionalnih proizvoda. Želim izgraditi i moderno opremiti objekat vrijednosti milijun i pol kuna, kapaciteta 15 tona, u kojem bismo tijekom cijele godine mogli proizvoditi suhomesnate proizvode", pojasnio je Petar Šibenik s OPG-a Šibenik is Slavkovaca. 

A Jasna Picek s OPG-a Picek iz Posavskih Podgajaca koju mnogi nazivaju "čarobnom ženom s čarobnim proizvodima" ima vrt "Mala vidrica". Od voća i povrća koje u njemu uzgoji proizvodi delikatesnu i vegansku hranu. "Imamo permakukturu, a za one koji ne znaju -  ispod voćke je grm, a ispod grma bilje - kao imitacija šume. Zbog toga ne gnojimo, ne navodnjavamo, ne prskamo ... ni sa čim ne tretiramo naše biljke. U proizvodnji ne koristimo konzervans, i želatinu te smo za  naš najljepši proizvod - ocat od kupine i lavande, dobili priznanje. Imamo samo 1 hektar zemlje na kojoj proizvodimo, no u permakuturi se koristi svaki milimetar.  U svojoj paleti imamo 90 proizvoda. S ovom smo se proizvodnjom počeli baviti prije 10 godina i to će biti budućnost. Možda ne biste vjerovali, ali mladim je ljudima jako važno što jedu. U našoj nas županiji još nisu toliko prepoznali, ali drugdje jesu. Naaš najtraženiji proizvod je jedan voćni namaz koji se konzumira i uz slano i uz slatko".     

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.