Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpore za osječko-baranjske poduzetnike

13.04.2021.

09:35

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je danas ugovore o dodjeli potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja s poduzetnicima s područja Osječko-baranjske županije. Ukupna je vrijednost tog javnog poziva 3 milijuna kuna.

Danas su potpisani ugovori s korisnicima koji su se javili na javni natječaj Osječko-baranjske županije za projekt pokretanja, razvoja ili unaprjeđenja poslovanja, istaknula je županijska pročelnica za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović. "Kroz ovaj projekt Županija sufinancira aktivnosti poduzetnika vezane uz kupovinu ili adaptaciju poslovnog prostora, investicijsko i tekuće održavanje ili kupovinu opreme, nabavku strojeva, postrojenja i alata te ulaganja u obrazovanje i marketinsške aktivnosti. Sve su to aktivnsoti koji su potrebne kako bi poduzetnici bili konkurentni na tržištu. Sukladno epidemiološkim mjerama danas su potpisani sporazumi s dvadesetak korisnika, a tijekom ovog tjedna 260 poduzetnika potpisat će ugovore te će im u najkraćem mogućem vremenu biti isplaćena sredstva ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna. Osnovni su uvjeti ovog javnog poziva bili da je riječ o poduzetniku, čija je tvrtka osnovana minimum tri mjeseca od trenutka objave javnog poziva, da ima barem jednu zaposlenu osobu i da je imao ulaganja vezana uz navedene primjere. Katavić je navela kako je najviše ulaganja dosada bilo vezano za kupovinu strojeva, postrojenja i opreme te za adaptaciju prostora". Istaknula je kako je ovo jedan od projekata koje Županija provodi s ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva te dodala kako je trenutačno otvoreno još šest javnih poziva za poduzetnike: za mjere pomoći zbog pandemije COVIDA-19, informiranje, edukaciju, savjetovanje i sufinanciranje nastupa na sajmovima te za sve druge promotivne aktivnosti za klastere. Trajno je otvoren i javni poziv za kreditiranje poduzetnika kroz kreditne programe s 0 posto kamata. 

Župan Ivan Anušić naeo je kako su iznosi za poduzetničke potpore rasli tijekom protekle četiri godine. " Kontinuirano smo povećavali iznose i broj poduzetnika kojima smo pomogli. U tom smjeru nastavljamo i ubuduće, jer su mjere dale rezultate - povećan je broj poduzetnika i obrtnika u Županiji u kojoj su otvoreni i novi obrti te zaposleni novi ljudi". 

Snježana Biloš iz tvrtke "Otos" ističe kako je potpora Županije od 35 tisuća kuna itekako dobrodošla u ovim teškim  vremenima, kad svi osjećaju posljedice pandemije. Mi smo se obvezni i certificirati po određenim normama jer proizvodimo uglavnom medicinske proizvode te ćemo dobiveni novac dijelom iskoristiti za ishođenje pojedinih normi, a također i računalne opreme te softvera koji će nam pomoći u proizvodnji i proboju na inozemna tržišta. Posljedice pandemije kod nas su vidljive jer ovisimo mahom o zdravstvenom sustavu koji ne funcionira uobičajeno, već je najvećim dijelom usmjeren na posljedice saniranja ove štete oko COVIDA-19. Potporu nismo dobiii prvi put. Mi smo lokalpatrioti, djelujemo lokalno i koristimo sve što nam se omogući. Mislim da kao tvrtka koja zapošljava 56-ero zaposlenika na to imamo i pravo". Direktor tvrtke Bonavia za proizvdnju namještaja Marko Preradović također navodi kako je dobivena potpora od 36 tisuća kuna jako važna. "S dobivenim ćemo novcem kupiti viličar koji koristimo u svakodnevnom radu. Osjećamo posljedice pandemije, no kako radimo po cijeloj Hrvatskoj uspijevamo preživjeti. Do pojave pandemije bilježili smo stalni rast, a u posljednjih godinu dana održavamo postojeće stanje. Imamo oko 50-tak djelatnika".                     

Poduzetnici, Anušić i Katavić

Poduzetnici o potporama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.