Hrvatski radio

Radio Osijek

Potrebna je prevencija i solidarnost s oboljelima

01.12.2017.

00:05

Autor: GD Crvenog križa Osijek/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cijelom svijetu danas će se crvenom vrpcom uputiti poruka o svjesnosti i podrška prevenciji infekcije HIV-om i liječenju AIDS-a. U Osijeku će se Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježiti na Trgu svetog Trojstva od 12,30 do 14 sati.

Tom će prilikom članovi Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Terenske jedinice magistra Franje Franka i Kluba 25 na informativno-edukativnom štandu, uz podjelu edukativnih materijala o HIV/AIDS-u i prezervativa, mlade sugrađane upozoravati na ispravnu primjenu prezervativa kao jedan od načina prevencije spolno prenosivih bolesti.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a mladi osječkog Crvenog križa provode s ciljem upoznavanje mladih o načinima prenošenja HIV virusa među ljudima, o korištenju prezervativa kao jednog od načina zaštite te ukazivanja na položaj HIV pozitivnih osoba u zajednici.
Od 1985., kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u našoj zemlji, do studenog ove godine evidentirana je 1.521 osoba sa HIV infekcijom, od kojih je od AIDS-a oboljelo 496, a umrle su 262 osobe. Hrvatska se svrstava među među zemlje s niskom učestalošću infekcije, no kao i u drugim zemljama Europe, zabilježen je porast dijagnosticiranih slučajeva HIV-a među muškarcima. U studenom su započele javnozdravstvene kampanje "Nauči, primijeni, podijeli" i "Skini pametno" kako bi promovirale odgovorno spolno ponašanje i zaštitu zdravlja. 

Svjetski se dan AIDS-a 1. prosinca obilježava već 29 godina u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Zaraza virusom HIV-a (virus humane imunodeficijencije) zasad je neizlječiva. Riječ je o kroničnom progresivnom procesu koji nastaje ulaskom HIV-a u organizam. Tijekom vremena može oslabiti imunološki sustav te može doći do pojave raznih bolesti. AIDS je kratica za sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a. Opisuje stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imuniteta da se javljaju razne bolesti. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku oko 10 godina. Kod osoba koje uzimaju antiretrovirusnu terapiju, životni vijek znatno se produžuje. HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete, putem krvi te nezaštićenim spolnim odnosom.
Naime, problem je mladih danas, osim nedostatka informiranosti o zdravom spolnom ponašanju, sve ranije stupanje u spolne odnose bez fizičke, a osobito psihičke zrelosti. Moderno doba u kojemu živimo nažalost ima i negativne posljedice kao što su smanjene društvene vrijednosti. Dosadašnje iskustvo u provođenju programa na ovu temu, kao i mnoge studije, ukazuju da adolescenti, čak i oni koji su dobro informirani, najviše poteškoća imaju u primjeni postojećeg znanja u spolnom ponašanju. Bez edukacije mladih naraštaja nema ni napretka u ovom radu, a s odgojno-zdravstvenim programima za adolescente najbolje je početi prije stupanja u spolne odnose što je vidljivo i iz Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.
Mladi osječkog Crvenog križa cijele godine kroz različite preventivne aktivnosti, posebice kroz program edukacije mladih za odgovorno spolno ponašanje daju svoj doprinos podizanju svijesti mladih o opasnostima koje donosi rizično ponašanje te o potrebi solidarnosti s oboljelima od HIV/AIDS-a i suzbijanju njihove diskriminacije i stigmatizacije. 
Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl. red ribbon).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.