Hrvatski radio

Radio Osijek

Potrebno je više rada s darovitom djecom

21.03.2017.

13:41

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni je dan darovitih. U mnogim školama različitim aktivnostima obilježen dan koji bi trebao potaknuti na veću pozornost prema djeci koja pokazuju kreativnost. Prigoda je to i za inicijativu za pokretanje centara izvrsnosti u školama

Što je darovitost? Puno je definicija ovog pojma. Općenito bi se darovitost mogla odrediti kao sklop osobina koje omogućuju pojedincu da kontinuirano postiže iznadprosječan uspjeh u jednoj ili više aktivnosti kojom se bavi. Nezaobilazan dio darovitosti jest i kreativnost kao sposobnost koju kod djece možemo naslutiti u njihovim originalnim i neuobičajenim pitanjima i odgovorima, njihovoj maštovitosti i smislu za improvizaciju, te hrabrosti da iskažu ideje. Opće je prihvaćen stav da u školskoj populaciji 2% čine daroviti. Kako ih prepoznati i kako s njima raditi? "U Hrvatskoj je puno darovite djece, no ne radi se sustavno na njihovom otkrivanju", rekla je predsjednica udruge za rad s darovitim i kreativnim "Ingeninum" Nada Lukač - Vlajnić. Boraveći u osječkoj Osnovnoj školi "Retfala" u kojoj se kao jednoj od škola obilježavao dan darovitih, Lukač - Vlajnić je rekla da jedan sat tjedno u školi koliko se odvaja za darovite danas nije dovoljno, te predstavila inicijativu za otvaranje centara izvrnosti u nekoliko škola u svakoj županiji. Nacionalni dan darovitih učenika u Hrvatskoj se obilježava od 2013. godine i Ministarstvo obrazovanja uvrstilo ga je u Nacionalni kurikulum. Hrvatska je jedina zemlja u svijetu iz koje dolazi ideja o Svjetskom danu darovitih, "tako da je sada pravo vrijeme da prijavimo projekt u UNESCO i time zadržimo primat zemlje predlagatelja", rekla je Nada Lukač - Vlajnić. Uz ostale Dan darovitih obilježen i u Osnovnoj školi "Vijenac" u Osijeku, gdje su učenici brojnim aktivnostima i inovacijama dokazali da su dječje mogućnosti nepresušne. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.