Hrvatski radio

Radio Osijek

Potvrđena optužnica protiv Šišljagića

21.10.2015.

18:17

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski sud u Osijeku potvrdio je optužnicu protiv osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića kojega se tereti da je, uz pomoć dvojice suoptuženika, tijekom 2011. i 2012. od poduzeća koja su od županije dobivala bespovratnu pomoć tražio da mu većinu novca vraćaju u gotovini.

Time je županija navodno oštećena za više od 120 tisuća kuna, doznaje se u USKOK-u.
Uz Šišljagića je optužen pročelnik županijske Agencije za razvoj i Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Martin Marolin te bivši predsjednik županijskog vijeća Zlatko Maksimović koji već ima pravomoćnu uvjetnu kaznu zbog zlouporabe položaja i primanja mita.
Šišljagićev odvjetnik Radan Kovač kaže kako su od suda zatražili da se izdvoje iskazi jednog od svjedoka koji je u međuvremenu umro, jer je svjedočio bez njihovog prisustva. "Gospodin Šišljagić je razočaran u pravni sustav ove države, s obzirom da u ovom predmetu imamo isključivo iskaz jednog lažljivog svjedoka, kad moram tako reći. Razočaran je što se zbog takvih dokaza može potvrditi jedna takva optužnica", izjavio je za HRT odvjetnik Kovač.
Mediji su ranije nagađali da je upravo Maksimović prvi progovorio o nedjelima zbog kojih je pod istragom u svibnju prošle godine završio i Šišljagić. Također, tvrdili su i da su nepovratna sredstva županije, namijenjena malim tvrtkama i obrtnicima za unapređenje poslovanja, završavala i u stranačkoj blagajni HDSSB-a.
Navodeći samo inicijale optuženih Uskok je početkom rujna ove godine na svojoj internetskoj stranici objavio da su Šišljagić i Marolin "u namjeri da sebi pribave nepripadnu imovinsku korist", sami ili posredstvom Maksimovića, "od vlasnika trgovačkih društava kojima će biti isplaćena financijska pomoć iz proračuna Županije tražili da im zauzvrat predaju do 80 posto isplaćenog iznosa".
Uskok tvrdi i da su Šišljagić i Marolin osobno ili posredstvom Maksimovića, "od odgovornih osoba trgovačkih društava u više navrata preuzeli veći dio isplaćenih iznosa" nakon što su donesena rješenja o odobrenju bespovratne financijske pomoći i obavljene uplate.
„Istraga traje već dvije godine. U ovih šest godina od kada sam župan, tu sam dužnost obnašao savjesno, kako sam najbolje znao i umio, sukladno zakonima i propisima. Nije mi lako zbog ovoga, ni zbog djece, ni zbog roditelja, ni zbog prijatelja, ali nadam se, i želim biti uvjeren, da je pravda dostižna, a znam da je spora. Na žalost ću na sudu morati dokazivati svoju nevinost. Nikada nikome ništa ukrao nisam, pa ni u ovom slučaju što mi USKOK stavlja na teret,“ izjavio je početkom rujna, kada je optužnica i podignuta Vladimir Šišljagić.
Valja istaknuti da se Šišljagić na kandidacijskoj listi HDSSB-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor nalazi na drugom mjestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.