Hrvatski radio

Radio Osijek

Povećanje iznosa naknade za prijevoz i zaštita od "divljanja" cijena goriva

27.05.2022.

13:48

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Željko Stipić

Željko Stipić

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Iduće 4 godine radnici u javnim službama, kojima se isplaćuje naknada za prijevoz, manje će strijepiti svakog utorka kada dolazi do promjene cijene goriva - rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporoda Željko Stipić.

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu, u Osijeku je komentirao učinke novog temeljnog kolektivnog ugovora s Vladom koji je u primjeni od svibnja, a prvi konkretni učinci bit će vidljivi zaposlenicima u školstvu na plaći u lipnju. Glavni je razlog povećanje iznosa naknadeza prijevoz s kune na kunu i 35 lipa po kilometru, ali i zaštite od divljanja cijena takozvanim "plivajućim modelom korekcije". Do promjene je došlo potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora 6. svibnja nakon teških pregovora s Vladom koji su trajali 6 mjeseci - napomenuo je Stipić: "Najveće poboljšanje uvjeta rada zaposlenika u školstvu trebao bi donijeti novi način obračuna putnih troškova, za više od 20 tisuća učitelja i nastavnika koji se na posao voze osobnim automobilima. Poluplivajući način obračuna tih troškova, umjesto dosadašnjih pola, pokrivat će više od četiri petine stvarnih troškova. Zadnji tjedan u svakom mjesecu se u odnosu na prethodnu mjesec utvrđuje cijena 2 vrste goriva. Eurosupera E95 i eurodizela. I onda se te 2 cijene zbroje, podijele s 2 i dobije se referentna vrijednost, srednja vrijednost. I onda ako je ta srednja vrijednost u odnosu na protekli mjesec, ako je ona otišla više od 10 posto, onda se automatski, ako je na primjer otišla 10 posto, 1,35 kn postaj 1,44 kn", rekao je Stipić.


Dio konferencije za novinare poslušajte u prilogu.

Željko Stipić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.