Hrvatski radio

Radio Osijek

Povelja Mladforme Grada Osijeka

03.04.2021.

18:16

Autor: Mirta Milas

Foto: Fecebook Mladforme

Foto: Fecebook Mladforme

Foto: - / -

Članovi osječke neformalne inicijative mladih Mladforme ovaj su se tjedan sastali s potencijalnim kandidatima za osječkog gradonačelnika. Tkogod da to bude - od čelnog čovjeka Grada očekuju više sluha za mlade i ispunjenje programa njihove Povelje za mlade sažetog u 14 točaka.

Mladforma je izradila jedan europski projekt snaga solidarnosti bez filtera tijekom kojeg se govorilo o aktivizmu na društvenim mrežama, pojasnio je član Mladforme Saša Milaković. "Shvatili smo da su izbori savršena prilika da ih uklopimo u sam naš projekt i da prikažemo čime se zapravo bave gradonačelnički kandidatiti, koliko su im u fokusu mladi. Izradili smo jednu Povelju "Osijek po mjeri mladih" u kojoj je istaknuto 14 problema koji tište sve mlade - od onih koji se školuju do nezaposlenih mladih obitelji. S tom smo idejom započeli dijaloge s kandidatima za gradonačelnika. Svi su oni dosada bili jako pozitivni i motivirani, no to je naravno i očekivano u sklopu predizborne kampanje. Svaki je kandidat imao neku svoju energiju, no ono što je dobro za nas i za sve mlade je to da su prihvatii sve točke Povelje i da im je - rekli su - snažna želja boriti se za mlade. Na Povelju su stavili i svoj potpis pa iako to nije pravno valjan dokument, vjerujem da imaju moralnu obvezu baviti se mladima. Mi ćemo ih na to stalno podsjećati u iduće četiri godine." Milaković je kao najveći problem mladih istaknuo nedostatak prostora - bio on figurativan (da sudjeluju u donošenju odluka) ili onaj doslovni prostor za mlade. "Ima dobrih praksi u drugim hrvatskim gradovima, a kamoli u zapadnoj Europi. Treba nam savjetovalište za mlade. U doba pandemije veliki je problem mentalno zdravlje i na tome se mora raditi. Tu su i druga pitanja kao što je stambeno o kojem smo također  komunicirali s kandidatima. Milaković je pozvao mlade da se pridruže Mladformi. " Riječ je o neformalnoj inicijativi u kojoj nema procedura. Dobrodošli ste s nekom novom idejom ili projektom!"  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.