Hrvatski radio

Radio Osijek

Povelja Pravednik među narodima uručena obitelji Kamila Firingera

24.01.2023.

15:40

Autor: HRT Radio Osijek

uručenje povelje

uručenje povelje

Foto: OBŽ / OBŽ

Kamilo Firinger, osječki povjesničar, arhivist, odvjetnik i intelektualac, posmrtno je u Izraelu proglašen pravednikom među narodima zbog spašavanja troje osječkih Židova iz obitelji Fischer tijekom 2. svjetskog rata i holokausta. Danas je u Osijeku njegovoj obitelji uručena povelja Pravednici među narodima kojom se odaje počast nežidovima koji su rizikovali živote da bi spasili Židove. 

Član te obitelji Darko Fischer, koji je danas svjedočio o tom humanom i hrabrom činu, 1943. imao je 5 godina, kasnije je postao dugogodišnji osječki sveučilišni profesor, koji je od 1988 do 2002. godine bio i predsjednik osječke Židovske općine. Povelju "Pravednik među narodima" članovima obitelji Kamila Firingera uručio je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren koji se uoči ceremonije sastao s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem te su razgovarali o mogućnostima suradnje sa sveučilišem, IT sektorom, na području poljoprivrede... Ceremoniji proglašenja nazočili su, među ostalima, i predstavnici Memorijalnog centra "Yad Vashem" i osječke Židovske općine te osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Kamilo Firinger je među 130 Hrvata kojima je Izrael na ovaj način odao počast. 

Veleposlanik Izraela Gary Koren prvi je put došao u Osijek. U izjavi novinarima podsjetio je da je prije rata i holokausta bilo gotovo 3200 Židova u Osijeku, bila je to druga po brojnosti židovska zajednica u Hrvatskoj, nakon rata samo ih se 300 vratilo. To je tužna i tragična posljedica holokausta. Važno je sjećati se, komemorirati, važno je ne zaboraviti- istaknuo je veleposlanik.

Hrvatska je u ovoj godini preuzela i predsjedanjem Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust. 

Darko Fischer

Galerija
uručenje povelje, Foto: Grad Osijek /Grad Osijek
uručenje povelje, Foto: Grad Osijek/Grad Osijek uručenje povelje, Foto: Grad Osijek /Grad Osijekuručenje povelje , Foto: Monika Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.