Hrvatski radio

Radio Osijek

Povelja prijateljstva i 19. regata Osijek-Aljmaš

14.09.2019.

13:57

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U subotu je održana "19. regata Osijek - Aljmaš" u kojoj je sudjelovalo 90 čamaca s 300-tinjak osoba, a na ušću Drave u Dunav točno u podne položeni su vijenci u čast poginulim pripadnicima Hrvatske vojske, Policije i nedužno stradalim civilima Domovinskog rata.

Uoči isplovljavanja, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš uručila je Povelju o prijateljstvu i suradnji predsjednicima Motonautičkih klubova Drava iz Osijeka i Nautičkog kluba Gornje Podunavlje iz Sombora: "Puno je prijateljstva u dugoj tradiciji našeg osječkog Motonautički kluba, koji je jedan od najstarijih u Europi, a osnovan je 1947. godine. Puno je prijateljstva u tim desetljećima, a danas smo jedno okrunili i poveljom prijateljstva i suradnje između Moto nautičkog kluba Drava iz Osijeka i naših prijatelja iz Sombora Moto nautičkog kluba Gornje Podunavlje. Osim što ovom poveljom na simboličan način promičemo prijateljstvo naših motonautičara promičemo i moto-nautiku kao sport i naravno jednu lijepu turističku priču grada Osijeka", rekla je zamjenica gradonačelnika Gamoš.

Govoreći o povelji prijateljstva predsjednik osječkih nautičara Zlatko Tot istaknuo je kako je ona plod dugogodišnje suradnje: "Otprilike prije 10 godina smo mi počeli tu našu suradnju i u početku je to bilo odlaženje tamo osobnim vozilima i zatim je počelo međusobno posjećivanje čamcima. Tako da sad mi imamo Regatu praktički Osijek - Apatin - Osijek, a poslije toga svi zajedno odlazimo na polaganje vijenaca u Aljmašu", tekao je Tot, a predsjednik gostiju iz Sombora Stipan Lukšić dodao: "Mi smo se družili i na starim regatama prije tih nesretnih ratova. Ponovno se intenzivnije družimo zadnjih desetak godina, prvi put smo došli prije pet godina s čamcima, znači poslije 20 i nešto godina. Sve do današnjih dana nisu bili povoljni uvjeti za povelju prijateljstva, no evo konačno pušu neki bolji vjetrovi i konačno smo to uspjeli."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.