Hrvatski radio

Radio Osijek

Povelje humanosti Osječko-baranjske županije

27.10.2016.

11:21

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povelje humanosti javna su priznanja za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije. Priznanja su to, kako je rečeno, najboljima od najboljih. Dobili su ih dobrovoljni davatelji krvi, policajci, vatrogasac.

Povelje su dobili dobrovoljni davatelji krvi Ivan Brodar, Slavko Čelig, Drago Dubravkić, Zvonko Firic, Franjo Grebenar, Vinko Kubinčan, Tomislav Mate, Mijo Mikičić, Stjepan Mravlinčić, Rudolf Odstrčil, Vladimir Pavošević, Zvonko Podviz, Ivica Škarić i Željko Šmit.

Povelje su dobili i policajci Goran Vinić i Marko Duvnjak koji su u studenom iz hladne Drave spasili čovjeka. U pojašnjenju se navodi: Za Gorana i Marka ljudski život je nenadoknadiva vrijednost zbog koje vrijedi i vlastiti nesebično izložiti pogibli. Samopožrtvovnim djelom spasiti ljudski život, ipak, značajno premašuje profesionalne obveze"

Dobitnik Povelje humanosti je i zapovjednik 3. voda Javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka Radoslav Grubišić za gašenje požara u krugu prerađivača plastike Drava Internationala kod Brijesta. "Spašavao je ljudske živote i materijalna dobra čiju vrijednost  nije moguće izračunati. Dokazao se u svoj veličini čovjeka koji uzorom može i treba biti"- opisali su Radoslava Grubišića koji Povelju humanosti nije dobio prvi puta.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.