Hrvatski radio

Radio Osijek

Povezivanje obrazovanja i gospodarstva

08.04.2022.

14:05

Autor: HRT Radio Osijek

Okrugli stol

Okrugli stol

Foto: Neven Knežević / HRT Osijek

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti - Elektrotehničke i prometne škole Osijek održan je okrugli stol gdje su se poslodavci s područja osječke regije mogli upoznati s mogućnostima obrazovanja u zanimanjima potrebnim za tržište rada

Kako doći do stručnog i kompetentnog zaposlenika? Iako su na zavodima za zapošljavanje evidentirane tisuće nezaposlenih i dalje je velika potreba za stručnom radnom snagom bilo da je riječ o građevinskom, strojarskom, elektrotehičkom sektoru ili trenutačno najtraženijim zanimanjima u IT tvrtkama. Kako pronaći radnike potrebne stručnosti? Jedna od obrazovnih ustanova koja je ponijela naziv Regionalnog centra kompetentnosti je i Elektrotehnička škola Osijek kojoj je uz ostalo zadaća potaknuti mlade za upisivanje u programe tražene na tržištu rada, ali i pružanje mogućnosti poslodavcima da se upoznajui s obrazovnim programima škole, te obrazovanja odraslih za tražena zanimanja. "Regionalni centar kompetentnosti želi se povazati s poslodavcima, jer bez njih obrazovanje je pusti otok. Želja je uz projekt kompetentnosti povezati se sa poslodavcima u fazi osposobljavanja tako da nam kažu što im treba", rekao je ravnatelj Antun Kovačić. Dodao je da radna snaga koja izlazi kroz prekvalifikacije u zajedničkom rdu s poslodavcima donosi dodanu vrijednost. Ravnatelj Kovačić ističe da se već pokazuju rezultati suradnje na primjeru povećanog broja odjela za zanimanje tehničar računalstva. 

Smatramo da je znanje nešto što se mora prenositi zajednici i samim time njegujemo naše edukacijske porojekte, rekao je sudionik okruglog stola Jasmin Pavlović iz IT tvrtke Base 58, te napomenuo da su stečena znanja ispred stručne spreme. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.