Hrvatski radio

Radio Osijek

Povišeni tonovi na sjednici Gradskog vijeća

21.12.2017.

16:22

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednja sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara, osobito aktualni sat, obilježena je povišenim tonovima i verbalnim sukobima oporbenih vijećnika s gradonačelnikom Ivanom Penavom. U sjeni je ostala odluka prema kojoj grad od Borova kupuje zemljište kako bi proširio Gospodarsku zonu.

"Komentirate izjavu švedskog investitora Darka Pervana jednom mediju u kojoj kaže da je za razliku od Vukovara u Ogulinu imao odličnu suradnju s gradskim vlastima", pitanje je koje je Penavi, nakon opsežnog citiranja novinskih članaka, postavio Darko Buljan iz oporbenog SDP-a, no vukovarski je gradonačelnik izjavio kako je "zgrožen dubinom nepoznavanja gospodarske situacije od strane vijećnika i elementarnim nepoznavanjem materije". Penava podsjeća da je projekt dovođenja drvne industrije u Vukovar njegova ideja te da u gradskoj upravi intenzivno rade na tome, te da je navodnu izjavu jednog od potencijalnih ulagača Darka Pervana, koju su prenijeli neki hrvatski mediji nije dao Pervan, nego njegov prokurist u Hrvatskoj. U žustroj raspravi , u kojoj je i sam povisio ton, gradonačelnik je rekao da ubuduće neće više gubiti vrijeme odgovarajući na takva pitanja.
U međuvremenu iz Ogulina stiže vijest da je danas potpisan ugovor o kupni zemljišta, na kojem će tvrtka u vlasništvu tog švedskog poduzetnika u ogulinskoj poduzetničkoj zoni izgraditi dvije tvornice i logistički centar, u što će uložiti milijardu kuna. To je najveća investicija ikada u tome gradu, a plan je tvrtka Bjelin zaposli između 500 i 600 radnika. Krčenje terena i gradnja tvornica počinju u proljeće, a prva zapošljavanja očekuju se u ljeto 2019. godine.
Josić (Živi zid) zaradio prijavu kod DORH-a
Burno je bilo i kada je Pavao Josić iz Živog zida upitao gradonačelnika Penavu kada ga planira prestati šikanirati kroz medije te omalovažavati njegovo mišljenje, a povod je prijava koju je Grad zbog sumnje u nezakonito iznošenje dokumenata zaposlenika Gradske uprave protiv njega podnio Državnome odvjetništvu. Josić je na društvenim mrežama objavio da se nalazi u posjedu gradskih dokumenata koje mu je poslala anonimna osoba, a za koje smatra da će pokazati nemoralnost gradske uprave. Član Živog zida smatra da se tužbom želi politički utjecati na njegov rad kao vijećnika: "To su dokumenti koji bi trebali biti javno dostupni. Ja ne vidim razlog zašto je Grad mene prijavio DORH-u za nešto što oni doživljavaju kao curenje informacija."
Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček smatra da je riječ o nepotrebnom populizmu. "Svaki građanin prema zakonu ima pravo na pristup informacijama i na temelju podnesenog zahtjeva. Međutim ovdje nije bilo nikakvog službenog zahtjeva", izjavio je Pavliček i dodao da, ako se pokaže da je riječ o određenom kaznenom djelu osoba koja je Josiću dostavila dokumente snosit će određene sankcije - prekid radnog odnosa i tužbu od strane samog Grada Vukovara.
Gradonačelnik Penava Josiću je odgovorio da ga nikada nije uvrijedio u osobnom kontaktu, suprotno od njega samog. Podsjetio ga je da neposredno prije kampanje za protekle lokalne izbore njega i njegove suradnike prozivao da su mafija, da je kriminalac, a da za to nema nikakve osnove. "Moram se zaštititi. Nikada vas nisam nazvao "panjem" ili "glupanom", dakle izrazima kojima vi nazivate moje suradnike. Ne moramo se slagati u mišljenjima i političkim stavovima, ali mora postojati neki elementarni odnos pristojne komunikacije. Vi koristite neprimjerenu verbalnu artiljeriju i ja moram zaštiti svoje suradnike i sebe. S moje strane nikada nećete doživjeti aktivne napade kako bi ocrnio vas ili vašu stranku", rekao je Penava.
Grad kupuje zemljište od Borova i širi poduzetničku zonu
Na sjednici je vukovarsko Gradsko vijeće većinom glasova podržalo prijedlog kupoprodaje zemljišta između grada Vukovara i tvrtke Borovo, kojim će grad od te tvrtke za 36,3 milijuna kuna kupiti nešto više od 687 četvornih metara zemljišta i na taj način proširiti vukovarsku Gospodarsku zonu.
Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog ređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom Ivana Arambašić, riječ je o šest katastarskih čestica tvrtke Borovo, koje će grad platiti u dvije rata u iduće dvije godine, a ukupnu vrijednost zemljišta od 36,32 milijuna kuna utvrdila je ovlaštena Agencija za poslove nekretninama iz Đakova.
Novac za tu kupnju namaknut će Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, koji je već u proračunu za iduću godinu osigurao dodatnih 21 milijun kuna. Toliko u idućoj godini iznosi i prva rata za kupnju zemljišta, s tim da su sve parcele Borova pod hipotekom HBOR-a, i isplate neće biti ukoliko se teret s parcela koje su predmetom kupoprodaje ne skine.
Borovo je u većinskom vlasništvu države, ima oko 650 zaposlenika, i već godinama posluje otežano, čekajući dokapitalizaciju ili strateškoga partnera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.