Hrvatski radio

Radio Osijek

Povjerenje u lokalnu filantropiju

18.05.2017.

12:53

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezultati dobiveni provedbom projekta "Povjerenje u lokalnu filantropiju" , kojeg osječka Zaklada "Slagalica" provodi novcem EU kroz program IPA 2012 daju podlogu za akcije civilnoga društva i zakladništva.

Postoji li u Hrvatskoj kultura davanja?  Odgovor je na Regionalnoj konferenciji koja se  kao  završnica projekta  IPA 2012  „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ održava u Osijeku. Provodi ga osječka Zaklada za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“  u partnerstvu s udrugama  "Odraz" iz Zagreba  i belomanastirskim  Projektom  građanske demokratske inicijative.  Zanimljivo je da je ovo istraživanje  povezalo dvije potpuno različite vrste filantropije- individualnu, motiviranu osjećajima,  i  korporativnu  koja je izraz društveno odgovornog poslovanja profitnog sektora. U osnovi filantropije  je povjerenje- rekla je u upraviteljica Zaklade „Slagalica“ Branka  Kaselj. Provedeno je i regionalno istraživanje koje je potvrdilo većinu nalaza iz nacionalnog istraživanja. Osnovana je lokalna Zaklada za podršku djeci koja izlaze iz udomiteljskih obitelji u Baranji, što je velik iskorak za ovu našu sredinu, kaže Kaselj i dodaje kkako je značajna i dodjela regionalne Nagrade Johann Kohlhoffer za filantropa godine za Slavoniju i Baranju. Prema riječima voditeljice projekta "Povjerenje u lokalnu filantropiju" Marine Dimić Vugec  iz zagrebačke udruge "Odraz", dobiveni su prvi podaci o filantropskom potencijalu građana i tvrtki. Građani su spremni sudjelovati , pomoći i pridonijeti razvoju zajednice iako o filantropiji ne znaju puno. Oni pomažu materijalno i ne poznaju koje porezne olakšice mogu dobiti  ukoliko doniraju sredstva. To je ključna problematika  o čemu građane treba informirati- ističe M. D. Vugec. Istraživanje je opsežno. Provedeno je na 100 tvrtki sa 20 do 250 djelatnika te na 1.000 građana starijih od 18 godina. Iz svega je jasno da su ljudi solidarni, žele pomoći, činiti dobro i sudjelovati, a rad zaklada i udruga treba biti vidljiviji, zaključila je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.