Hrvatski radio

Radio Osijek

Povoljniji krediti poljoprivrednicima

13.03.2019.

13:44

Autor: Vedran Drabek

Foto:Radio Osijek/ VD

Foto:Radio Osijek/ VD

Foto: - / -

Potpisom ugovora o poslovnoj suradnji i kreditiranju sjetve i stočarske proizvodnje između Osječko-baranjske županije i Zagrebačke banke poljoprivrednicima će se omogućiti lakši dolazak do novih kreditnih sredstava s ciljem revitalizacije poljoprivredne proizvodnje u županiji.

Ugovore su danas potpisali Goran Ivanović, zamjenik župana, i Boris Runje, regionalni direktor centra Slavonije Zagrebačke banke. Dogovorena suradnja najviše će koristiti malim poljoprivrednim proizvođačima i to u području ratarstva i stočarstva za koje je primarno i namijenjena ova vrsta financiranja, pogotovo kada je riječ o županiji s najviše poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.
Iz Županije ističu kako će kreditne kamate 
subvencionirati s dva postotna poena fizičkim osobama - obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su u sustavu PDV-a, trgovačkim društvima, poljoprivrednim zadrugama i obrtnicima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem ili prebivalištem na području Županije. Ovisno o vrsti namjene krediti mogu biti kratkoročni ili dugoročni. Oni kratkoročni krediti namijenjeni su za nabavu repromaterijala za sjetvu: sjeme, presadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za sjetvu, za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju poslovnih subjekata i za nabavu grla za tov svinja. Dugoročni krediti namijenjeni su za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov junadi. Ukupni kreditni potencijal prema predloženoj kreditnoj liniji je pet milijuna kuna.
„Svjesni smo problema u kojima se poljoprivrednici nalaze i ovime želimo omogućiti pomake s jedne strane u pripremi sjetve ili s druge pomaku u nedostacima grla stoke jer ćemo kroz ovu kreditnu liniju prije svega obnoviti stada i stvoriti uvjeti za daljnju proizvodnju. Važno je istaknuti da u sufinanciranju kamata sudjelujemo sa spomenuta dva postotna poena što znači kako će trenutna stopa s 5,2 pasti na 3,2 posto iako se priželjkuje i sudjelovanje ostalih jedinica lokalne samouprave čijim bi se uključivanjem omogućilo i dodatno sufinanciranje ovih vrsta kredita”, istaknula je prilikom potpisivanja ugovora Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.