Hrvatski radio

Radio Osijek

Povratak u zlatne godine osječkih koncerata

07.08.2020.

00:33

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Koncertom Dino Dvornik Tribute banda u Osijeku je večeras otvoren novi projekt - Nova rupa. Kulturni centar Osijek želi vratiti gradu kulturu slušanja glazbe na koncertima i poduprijeti nove, mlade glazbene sastave koji će dobiti priliku da se pokažu publici.

U Rupi, na mjestu gdje se nekada nalazio osječki Radnički dom ili "Radnjak" koji je miniran početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Studentski je centar gotovo dva desetljeća organizirao popularne koncerte u sklopu Osječkih ljeta mladih. Ideja je to bila Dražena Dragušice, glazbenog urednika Osječkog ljeta mladih i voditelja kulturnih aktivnosti Studentskoga centra te poznatog radijskog voditelja koji je tada radio na Radio Osijeku. On je, kako nam je priznao, htio zadržati glazbene sadržaje na mjestu nekadašnjeg Radničkog doma u kojem su se održavali legendarni koncerti i plesnjaci, a Studentskom se centru svidjela ideja jer je prodajom pića u svom neposrednom susjedstvu mogao zaraditi dodatne novce za organizaciju brojnih sadržaja namijenjenih studentima. "Dogodilo se da je Rupa postala za bendove pitanje prestiža", rekao je Dragušica i podsjetio kako je svakom glazbenom sastavu u bivšoj državi bila čast pojaviti se pred publikom u Osijeku na Osječkom ljetu mladih. "Glazbenicima je doći ovdje bila čast, a za publiku ogromna slast!", rekao je Dražen Dragušica. Nije mogao zbrojiti koliko je koncerata organizirao, ali pamti kako je cijelu godinu trajala priprema Osječkih ljeta mladih. Četvrtkom su organizirani manji koncerti, akustičarske i rock smotre i to zbog toga što je bilo teško nabaviti opremu za pozornicu vikendima. Svake su godine srpanj i kolovoz bili popunjeni koncertima koji su se održavali subotom i nedjeljom, svake druge subote bio je neki od najvećih glazbenih sastava iz regije, a nedjeljom su uglavnom svirali lokalni bendovi. "Osječani su te koncerte naprosto obožavali", sjeća se danas Dražen Dragušica. Nikada se nije u organizaciji koncerata išlo ispod neke razine, "najmekše" što se moglo čuti u Rupi su bili, primjerice, Đavoli, ali su i oni blizu rocka, sjeća se Dragušica. "Osijek je grad koji ima dušu i to je grad u kojem bi moralo biti uobičajeno da se stalno održavaju kvalitetni rock-koncerti", kaže Dragušica koji je, među ostalim, kritizirao što se Osječko ljeto kulture održava tek nekoliko dana i nije "razvučeno" na cijelo ljeto jer većina ljudi koji su željni kulturnih sadržaja ne može popratiti sve programe koji su uglavnom natrpani u dva tjedna, koliko ta manifestacija obično traje.  Osječko ljeto mladih jedna je danas potpuno druga priča koju je ovom prilikom možda bolje ni ne spominjati.

  

Iako nije Osječanin, nego tek čovjek zaljubljen u ovaj grad posljednjih devet godina, ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić inspiriran pričom o osječkoj Rupi, kao kultnom mjestu za održavanje rock-koncerata u ljetnim mjesecima osamdesetih godina, odlučio je organizirati program pod nazivom "Nova rupa". Jedan je od razloga taj što se na mjestu Rupe danas nalazi kompleks Eurodoma, ali i osječki Kulturni centar te i dalje Studentski centar. "Ovim projektom ne želimo niti možemo vratiti staru rupu u njenom starom izdanju, ali možemo odati počast ovom prostoru koji je generacijama Osječana bio mjesto za slušanje glazbe", izjavio je Ivan Kristijan Majić. Kulturnom je centru, rekao je Majić, želja vratiti kulturu slušanja glazbe na koncertima, plaćanje bendova, ali i stvoriti prostor na kojem će se afirmirati mladi glazbeni sastavi među kojima će biti i neki kojima će se omogućiti prvi nastup pred publikom. "Želja nam je dati vjetar u leđa osječkoj glazbenoj sceni, da se podigne i doživi neke nove zlatne dane", rekao je Majić. Program Nove rupe počinje zapravo 20. kolovoza i trajat će i tijekom rujna, a želja je Kulturnog centra ponuditi što više zabavnih sadržaja Osječanima koji ove godine zbog poznatih razloga ne napuštaju grad. Svi se koncerti održavaju uz epidemiološke mjere, prostor je ograđen, posjetitelji drže distancu i njihov je broj ograničen, evidentiraju se na ulazu i dezinficiraju ruke. Sljedeći je koncert rock grupe Rovovsko stopalo, a najavljen je i niz jazz koncerata te koncerti rock slupina iz Zagreba, Rijeke te Osijeka i okolice. 

Projekt "Nova rupa" najavljen je više nego dobrim glazbenim izborom, nastupom Dino Dvornik Tribute banda koji je osnovan na inicijativu Danijele Dvornik i okuplja vrhunske glazbenike koji su godinama surađivali s kraljem hrvatskoga funka. U bandu su Mario Huljev, Damir Šomen, Zoran Jaeger- Jeks, Gojko Tomljanović, Alen Svetopetrić i Ivica Premelč. 

U nastavku poslušajte razgovore s Ivanom Kristijanom Majićem, Draženom Dragušicom, Ivanom Premelčom i Alenom Svetopetrićem. 

Dino Dvornik Tribute band u Novoj rupi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.