Hrvatski radio

Radio Osijek

Povratak vitezova na utvrdu Korođvar

17.09.2016.

14:38

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Viteške borbe i gospodarski sajam održavaju se ove subote na Utvrdi Korođvar u organizaciji Općine Antunovac i Općine Čepin. Priredba se održava treću godinu zaredom uz zidine smještene između Ivanovca i Čepina.

"Povratak vitezova na utvrdu Korođvar" počeo je gospodarskim sajmom na kojem se predstavlja pedesetak izlagača lokalnih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, a mogu se vidjeti viteški tabori, viteška oprema i oružje.  Organizirane su igre za djecu, bitke i borbe viteških redova poput Reda vitezova Ružica Grad, Reda vitezova Dubovački streličari iz Karlovca, Reda vitezova Zmaja iz Šikloša, a od 18 sati počinje podjela 500 porcija graha, te nekoliko borbenih prizora triju tabora. Manifestacija će završiti spektakularnom noćnom bitkom za Korođvar koja će početi u 20 sati.

„Stvara se novi turistički proizvod s punim sadržajem, onako kako u Ministarstvu želimo da se dogodi. To je spoj povijesti i kulturne baštine, a ono što bi uvijek trebalo pratiti ovakve napore i velika ulaganja jesu događaji koje moramo napraviti, što se ovdje radi na ispravan način“, istaknula je pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.

"Wasserburg" Kolođvar je srednjovjekovna utvrda, a nalazi se u ostacima močvare nedaleko Ivanovca uz cestu Čepin – Ivanovac. Utvrda je izgrađena nakon darovanja posjeda obitelji Korođ. Prvi put se u pisanim izvorima spominje 1290. godine, pa se ta godina uzima kao godina izgradnje utvrde. Korođvar je izgrađen na brežuljku u močvari gdje je postojalo prapovijesno naselje, a nakon toga rimski vojni tabor. Pravilnoga je kružnoga oblika promjera 40 metara, dvorište je pravilnog osmerokutnog oblika u sredini je Donžon kula, po legendi prozvana Zmijska kula. Takva kula je tipična građevina u srednjovjekovnim burgovima, u mirnodopskim razdobljima služila u podrumu kao zatvor, a na gornjim katovima za stanovanje, u vrijeme ratne opasnosti kula je bila posljednje pribježište. Korođvar je pod Turke pao poslije 25. studenog 1573. godine, čak deset godina poslije Osijeka, jer se nalazio na nepristupačnom terenu. Nakon turskog osvajanja Korođvar propada i više nikada nije obnavljan. Na početku XX. stoljeća ondje je bila gostionica, gdje su veleposjednicima dolazili brojni gosti na lov. Prilikom konzervatorskih radova 1978. godine, otkriveno je da je utvrda građena kao i Venecija po principu “Drvenih rašlji” od hrastovih greda.

Legenda kaže da se za noći punoga mjeseca oko grada u močvari može čuti siktanje zmija i sablastan smijeh, a često i krik od kojega se svim živim bićima ledi krv u žilama. Prema pučkoj predaji poludjevojka – poluzmija je mitsko biće koje ima gornji dio tijela ženski, a donji dio tijela zmijski rep. Navodno je Filip Korođ pobjegao s Kolođvara, jer su ga opsjedale močvarne zmije. Kasnije su zaposjele grad poslije odlaska Korođa. Filip Korođ je zazidao svoju kćer u zmijsku kulu da mu čuva blago, koje nije mogao ponijeti sa sobom. Ona se je nakon toga pretvorila u poludjevojku – poluzmiju. Narod ju krivi za nestajanje djece u blizini Korođvara, jer je ona pjesmama dozivala djecu u ruševni otvor s vanjske strane, a nakon što su djeca ušla ona ih bi gušila svojom dugom kosom i proždirala njihova tijela, koja su joj omogućavala preživljavanje. Nitko tko je ušao u otvor s vanjske strane, koji je navodno i ulaz u podzemne tunele sve do osječke Tvrđe. U taj otvor prilikom obnove konzervatori su pustili psa, koji se nikada nije vratio…

Jedna od legendi veže i baruna Franju Trenka, da je nakon uspješnih ratova za austrijsku krunu opljačkano zlato pohranio je u zmijsku kulu. Kako nitko od njegovih pandura nije imao hrabrosti doći po sedam sanduka zlata, možda se to zlato i danas tamo krije…"

/iz poziva organizatora/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.