Hrvatski radio

Radio Osijek

Povratnici traže naknadu ratne štete i zakon o ratom stradalim područjima

13.10.2018.

14:29

Autor: Hina / Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT (ZPH siječanj 2018.)

foto: Krunoslav Inhof / HRT (ZPH siječanj 2018.)

Foto: - / -

Ukupna pričinjena izravna ratna šteta u Hrvatskoj procjenjuje se na 236 milijardi kuna, a povratnici traže pokretanje mehanizama naplate i posebno inzistiraju na naknadi ratne štete fizičkim osobama, koja iznosi između 10 i 15 milijardi kuna.

Zajednica povratnika osječko-baranjske županije održala je danas tematsku konferenciju s koje je zatraženo i donošenje zakona o ratom stradalim područjima: "Možemo zamisliti kako bi oživjela ratom stradala područja područja kada bi se u njih upumpalo 10 do 15 milijardi kuna", rekao je predsjednik županijske Zajednice povratnika Branko Pek pri čemu je zahtjev o naknadi ratne štete od Srbije argumentirao činjenicom da je Drugi svjetski rat davno završio a Njemačka i danas plaća ratnu reparaciju državama koje je tada napala: "Ne vidim stoga razloga zašto mi ne bi tražili ratnu odštetu. Ne razumijemo zašto do sada nijedna Vlada RH nije donijela zakon o naknadi ratne štete koju smo pretrpjeli", rekao je Pek.

Povratnici upozoravaju da za ovim zahtjevima postoje i pravni okviri te se pozivaju na Sporazum o normalizaciji odnosa između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije, od 23. kolovoza 1996. gdje se u članku 7. navodi kako su se dvije države obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo s po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Osim Zakona o naknadi ratne štete na konferenciji je zatraženo donošenje Zakona o ratom stradalim područjima, koji bi sadržavao niz mjera koje bi omogućile stanovništvu na tim područjima da tamo žive od svoga rada, a ne da odlaze u inozemstvo: "Išlo se na obnovu infrastrukture, gradile se škole, vrtići, na svemu se radilo osim na osiguravanju radnih mjesta. I kada se dogodilo da ljudi nemaju od čega živjeti, došlo je do retrogradnog procesa i sada ponovno imamo prognanike, ali ne zbog rata nego zbog ekonomskih razloga", zaključio je Pek. Upozorio je i da je jedan od ključnih problema neriješeno pitanje granice sa Srbijom i da to treba riješiti sada dok je Srbija u pretpristupnim pregovorima za ulazak u EU, jer, kako je rekao kada oni uđu u EU, više neće biti šanse da riješimo bilo što u vezi s tim pitanjem.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je izravno bio uključen u reintegraciju okupiranih područja rekao je kako podržava rješavanje svega onog što je bitno za život građana na tim područjima: "Treba ih staviti u jednaku i pravednu poziciju u odnosu na one koji nisu bili prognani. Oni su podnijeli veliku žrtvu i smatram da treba voditi računa da im se nadoknadi sve ono što su tada izgubili. Podržavam svaki način na koji će se to činiti - u vidu ratne odštete ili na neki drugi način", zaključio je Vrkić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.