Hrvatski radio

Radio Osijek

Povratnici traže razrješenje S. Janića

01.03.2013.

12:36

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica povratnika Hrvatske otvorenim se pismom obratila premijeru Milanoviću i predsjedniku Josipoviću te traži razrješenje Stanka Janića s funkcije pomoćnika ministra regionalnog razvoja.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče!

U nekoliko navrata pokušali smo stupiti u kontakt s Vama kako bi Vas upoznali sa situacijom u PPDS-u i problematikom tih prostora.Isto tako, htjeli smo Vas upozoriti da Uprava za prognanike i izbjeglice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije već godinu i pol dana zaustavlja sve procese koji bi trebali koliko-toliko stvoriti normalne uvjete života na PPDS-u, a odgovornost za to snosi pomoćnik ministra, gospodin Stanko Janić.Budući da nismo dobili odgovor niti na jedan naš zahtjev, prisiljeni smo obratiti vam se otvorenim pismom. Konkretno, na PPDS-u stalo je sve. Uopće se ne izdaju rješenja o dodjeli građevinskog materijala mladim obiteljima koji su na to ostvarili pravo sukladno odredbama Zakona o PPDS-u. Nije sklopljen niti jedan jedini ugovor o prodaji državnih stanova ili kuća na PPDS-u iako je obrađeno više stotina predmeta, a ugovori stoje u ladicama Uprave za prognanike i izbjeglice, na čijem je čelu Stanko Janić.Samo na područja grada Vukovara odrađeno je najmanje 600 predmeta, a nije riješen niti jedan. Sredstva od prodaje stanova i kuća u državnom vlasništvu pripadaju, sukladno zakonu, jedinicama lokalne samouprave na čijem području se taj stambeni prostor nalazi. Po toj osnovi grad Vukovar bi prihodovao cca. 40.000.000,00 kuna u svoj proračun, što bi znatno pridonijelo rješavanju velikih problema u Vukovaru koji su Vam sigurno poznati. Ista je situacija i u Baranji, Petrinji, Kninu i drugim gradovima koji su stradali u Domovinskom ratu. Nadalje, u svim tim gradovima postoji veliku broj stambenih jedinica u državnom vlasništvu koje su prazne i koje treba dati na korištenje mladim obiteljima u područjima povratka."

 

 

 

 

 

 

 

Po nalogu pomoćnika ministra, Stanka Janića radi se već treće bodovanje i nikome nije jasno zašto one prve dvije liste prioriteta nisu bile dobre, međutim godinu i pol dana nije dodijeljen niti jedan jedini slobodni stan na korištenje nego se u njih provaljuje jer su ljudi izgubili živce.

 

Na ovakav način možemo Vam navesti još desetak ozbiljnih propusta spomenutog pomoćnika ministra koji imaju za posljedicu pogoršanje stanja na PPDS-u.

 

Naravno, to bi uzelo previše prostora ali ipak moram spomenuti još jedan ozbiljni propust koji će dovesti u vrlo kratkom roku do cijelog niza tužbi protiv Republike Hrvatske i ozbiljne štete za državni proračun. Radi se o tome da je odredbom članka 10b Zakona o PPDS-u propisano da se braniteljima koji su kupili državnu kuću ili stan imaju vratiti sredstva najkasnije u roku od tri godine od dana stupanja na snagu te izmjene zakona, a prije toga Vlada RH treba donijeti Uredbu kojom će propisati postupak podnošenja zahtjeva. Prošlo je skoro dvije godine od donošenja spomenute odredbe a resorna uprava nije poduzeto ništa zbog čega se jedan broj branitelja odlučio na podnošenje tužbi.

 

Takvim neodgovornim ponašanjem stvara se dojam u javnosti na PPDS-u da je Vlada RH potpuno digla ruke od ratno stradalih područja. Mi u Zajednici povratnika Hrvatske vjerujemo da to nije tako nego da je u pitanju nerad i nesposobnost čovjeka koji vodi Upravu za prognanike i izbjeglice.

 

O svemu naprijed navedenom na sastanku podržanom 03. prosinca 2012. godine upoznali smo i Predsjednika RH, Dr. Ivu Josipovića.

 

Vrlo je jednostavno provjeriti sve naše navode pa Vas stoga pozivamo da u što kraćem roku razriješite gospodine Stanka Janića funkcije koju sada obnaša i na to mjesto imenujete sposobnu i odgovornu osobu koja će promptno pokrenuti sve zaustavljene procese. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.