Hrvatski radio

Radio Osijek

Požar u šećerani pod kontrolom

12.12.2013.

05:18

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rano jutros stavljen je pod nadzor požar u osječkoj Šećerani, koji je buknuo sinoć oko 18,30 izbio u skladištu s briketima i šećerom.

U požaru nije nitko ozlijeđen. Iako je požar lokaliziran još postoji opasnost te je najvažnije osigurati da vatra koja je pod nadzor, ne bukne u dijelu s briketima stočne hrane, rekao je Hini zapovjednik osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe Boris Banjan.
Riječ je o iznimno opasnom požaru zbog veličine hale u kojoj je izbio, te ogromne količine paletiranih briketa stočne hrane i šećera koji je pakiran u najlonske vreće, zbog čega je nastao gusti dim, dodao je.
Skladište osječke Šećerane, u kojem je izbio požar, dugačko je 100 metara, a široko 30 metara. U cijelom skladištu koje je drvenom pregradom podijeljeno na dva dijela, nalazilo se 3,5 tisuća tona briketa stočne hrane i dvije tisuće tona šećera.


Požar je izbio u stropu gdje se nalazi gumena transportna traka, najvjerojatnije zbog trenja, ali je problem bio u početnom gašenju jer se ispod trake nalazi metalna zaštita, rekao je Hini vatrogasni zapovjednik Banjan.
U gašenju je požara sudjelovalo 40 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava "Donji grad" i "Gornji grad", sedam vatrogasnih vozila i oko 50 radnika Šećerane te njihova mehanizacija.
Radnici tvrtke su s viljuškarima iznosili izgoreni šećer, kazao je.
Sada je najvažnije osigurati da požar koji je stavljen pod nadzor, ne bukne u dijelu s briketima stočne hrane gdje je prvo izbio ali na površinskom dijelu. Riječ je o ogromnoj količini briketa poslaganih u dužini od 50 metara, visine deset metara a širine 30 metara, naglasio je Banjan.
Radnici tvrtke sa strojevima iznose brikete, a vatrogasci dežuraju zbog opasnosti da se na nekom dijelu ta masa ne zapali. Materijalna šteta je ogromna, ali na svu sreću ozlijeđenih nije bilo, rekao je vatrogasni zapovjednik Banjan.

Više o požaru poslušajte u Temi dana Radio Osijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.