Hrvatski radio

Radio Osijek

Požeški gradonačelnik dao ostavku na mandat u Saboru

14.01.2021.

15:39

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić, koji se našao u središtu afere namještanja poslova na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi, podnio je ostavku na mjesto zastupnika u Saboru, potvrdio je premijer Andrej Plenković.

“Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na mandat u Saboru nakon što sam se upoznao s faktima, s tim nisam bio upoznat bez obzira na istančane radare. Podržavamo nadležne institucije da to rasvijetle, a ako se utvrdi nekakva odgovornost, neka odgovara”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara. Hoće li biti isključen iz HDZ-a, na to pitanje Plenković odgovara kako će o tome odlučiti Županijski HDZ. Na čelu požeško-slavonskog HDZ-a je Željko Glavić, zahvaljujući kojem je Darko Puljašić stavljen na listu za parlamentarne izbore i tako ušao u Sabor. Kako je danas na konferenciji za novinare objasnio šef stranke Plenković, Glavić je nekoliko dana prije zaključivanja izbornih lista odustao od kandidature, a zbog načela zastupljenosti županija u V. izbornoj jedinici njegovo je mjesto popunio gradonačelnik Požege, iako je već tada USKOK protiv njega podignuo optužnicu. "Zašto je Glavić odustao od kandidature, morat ćete pitati njega, ako želi objasniti", rekao je Plenković.  "Ne možemo svaki put pogoditi. Možemo čak i greške priznati ako treba, to je veliki iskorak", dodao je.
Već na samom početku mandata ovoga saziva Sabora, sredinom rujna Puljašiću je skinut saborski imunitet jer je optužen s još tri fizičke i dvije pravne osobe za prijevaru tešku oko milijun kuna, a vezano uz projekt dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi.
Najnovija afera zbog koje je danas prestao biti saborski zastupnik, vezana je uz snimku razgovora u trajanju od oko dva sata iz koje se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon, direktoru gradske tvrtke Komunalac Josipu Vitezu govore s kim mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada, da posao treba namjestiti nekim lokalnim, požeškim tvrtkama. Josip Vitez potvrdio je autentičnost snimki, jer razgovore je snimio upravo on: "Dobio sam upozorenja nekih kolega, vlasnika dviju tvrtki kojima je bilo dosta takvog načina rada, što se sprema. Konzultirao sam se i s odvjetnikom koji mi je rekao da se takve snimke mogu koristiti kao dokaz, a ja sam, ako mi bude trebalo, i za 'nedajbože' odlučio snimiti razgovore s dogradonačelnikom i načelnikom", rekao je za Jutarnji list sada već bivši direktor Komunalca, jer je smijenjen 23. prosinca prošle godine kada, kako tvrdi, nije pristao igrati po pravilima gradonačelnika Puljašića i njegovog zamjenika Pilona. Vitez je po naputcima lokalnih dužnosnika trebao odabrati točno određene tvrtke za dobivanje poslova energetske obnove, kako bi one dijelom novca financirale određene manifestacije. Kako se neslužbeno doznaje, primjerice, ako bi neka tvrtka dobila posao vrijedan 200.000 kuna, 20 posto tog novca trebalo je vratiti kroz razne donacije.
Bivši direktor Komunalca kaže kako je nakon tih razgovora bio izložen pritiscima te je o svemu razgovarao s predsjednikom županijske organizacije HDZ-a dr Željkom Glavićem, kojem je predao snimke, on ih je proslijedio policiji, a policija USKOK-u. Izvidi USKOK-a počeli su u travnju prošle godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.