Hrvatski radio

Radio Osijek

Požeško-slavonska županija bez novozaraženih - u ostalima 60

11.02.2021.

10:33

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U protekla 24 sata na području pet slavonskih županija evidentirano je 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom - u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj po 22, Brodsko-posavskoj 9, a u Virovitičko-podravskoj 7. U Požeško-slavonskoj nema novih slučajeva. Preminulih nije bilo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 365 uzoraka od kojih su 22 bila pozitivna na koronavirus. Preminule su tri osobe u dobi od 49, 82 i 88 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Sedmero novopozitivnih je iz Osijeka, po dvije osobe su s područja gradova Đakovo i Valpovo te općina Antunovac, Donja Motičina, Ernestinovo i Popovac, a po jedna iz općina Bizovac, Čepin i Viljevo. Na bolničkom se liječenju nalazi 60 osoba oboljelih od COVID-19, i to 47 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 774 osoba. Policijski službenici proveli su 19 provjera osoba u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 155 nadzora objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 231 osoba od kojih su 22 bile pozitivne na SARS-CoV-2 (17 pozitivnih na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenskom testu). Šestero novozaraženih je iz Vinkovaca, po 4 iz Ivankova i Vukovara, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Gunje, Borova, Jarmine, Novih Mikanovaca i Račinovaca. Preminulih osoba nema. U toj je županiji na bolničkom liječenju 30 covid pacijenata, dok se 100 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među osobama pozitivnima na koronavirus je i 15 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika i 13 medicinskih sestara/tehničara) te iz sustava obrazovanja sedam učenika i tri nastavnika. U samoizolaciji na području županije su 533 osobe – iz sustava zdravstva je 2 radnika (1 liječnik i 1 medicinska sestra/tehničar). U samoizolaciji se nalaze 2 nastavnika i 116 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8507, od kojih je 8187 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 190 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije evidentirano je 9 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Iz Slavonskog Broda i Rešetara su po tri novozaražene osobe, dvije su iz Nove Gradiške, a jedna iz Cernika. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.071, dok je broj aktivnih slučajeva 85. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 60, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 163.
U protekla 24 sata nije bilo osoba preminulih od COVID-a19. Hospitalizirano je 49 osoba (1 osoba više nego prethodni dan). Dvije hospitalizirane osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 564 osobe (37 osoba više nego prethodni dan).

U posljednja 24 sata u Virovitičko-podravskoj županiji analizom 105 uzoraka evidentirano je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Novozaraženi su iz Virovitice (5) i Slatine (2). Na bolničkom je liječenju 18 covid pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Kako je izvijestio Županijski stožer civilne zaštite jedan od zaraženih britanskim sojem virusa s područja je Virovitičko-podravske županije, a riječ je o osobi koja je 19. siječnja, kada je uzet uzorak, bio u posjetu na području te županije, a s njega se virus nije širio dalje.
U ordinacijama liječnika opće medicine u petak počinje cijepljenje AstraZenecinim i Moderninim cjepivom. U „prvom valu“ stiglo je 500 doza navedenih cjepiva. Cijepit će se kronični bolesnici koji su bili na listi čekanja. Time kreće cijepljenje za široko građanstvo. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.429 ljudi. Stotinu i jedna osoba preminule su od posljedica infekcije COVIDOM-19.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih osoba, a na posljednjem testiranju obrađeno je 125 uzoraka. Trenutno je aktivan 41 slučaj zaraze koronavirusom, 27 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 183 osobe.
Od 15. veljače svi učenici osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj županiji idu na nastavu u školu, a povod za tu odluku je kontinuirani pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare. "Epidemiološka situacija u Požeško-slavonskoj županiji je dobra. Pratimo što se događa s novim sojem virusa, ako bude potrebe - reagirat ćemo. Odluku o prelasku svih učenika srednjih škola na A model nastave donijeli smo danas kako bi se i prijevoznici mogli pripremiti na vrijeme", rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.