Hrvatski radio

Radio Osijek

Požeško-slavonska županija i službeno područje bez mina

21.11.2022.

17:03

Autor: Radio Osijek/TM

Požeško-slavonska županija i službeno područje bez mina

Požeško-slavonska županija i službeno područje bez mina

Foto: HRT / Radio Osijek

Požeško-slavonska županija napokon je očišćena od mina. Nakon rata bilo je minirano oko 6 posto županije, a 27 godina poslije, ministar Davor Božinović u Pakracu je uručio potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih područja. 

Početkom godine minski sumnjivo područje Požeško-slavonske županije iznosilo je 6,3 km2 i nalazilo se na području grada Pakraca, a da je očišćen i posljednji metar sumnjivog područja potvrđeno je početkom listopada.

„Danas se nalazimo ovdje s jednim posebnim razlogom - više nemamo mina, Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani”, ustvrdila je saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević: „Upravo razminiranost našeg područja daje nam još jedan dodatan zamah da možemo planirati budućnost našeg društva i naše djece. Porezni prihod na nekretnine iz godine u godinu kod nas raste, a to je znak da se naše područje može razvijati, da smo prepoznati kao područje u koje vrijedi ulagati kroz gospodarstvo i turizam,“ rekla je Blažević.


Županica Antonija Jozić istaknula je zadovoljstvo današnjim svečanim događanjem te istaknula kako je Požeško-slavonska županija nakon Domovinskog rata imala minski sumnjiva područja na dijelovima dviju općina i dva grada – Pakraca i Lipika – te kako je gotovo trećina stanovništva živjela okružena minama.

„Današnji dan izuzetno je bitan, jer imati županiju bez mina znači imati slobodu, razvijati se u gospodarskom smislu, razvijati šumarstvo, poljoprivredu, ali i turizam. Sjećamo se kada smo do prije par godina iz Požege dolazili u Pakrac, a kroz šume kroz koje smo prolazili nalazile su oznake „Mine“. To zasigurno nije bilo ugodno ni nama koji ovdje živimo, ali ni onim ljudima koji dolaze otkrivati Požeško-slavonsku županiju u gospodarskom i turističkom smislu. U ime županije i svih njezinih žitelja zahvaljujem Vladi RH što je prepoznala važnost ovog pothvata, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova te Ravnateljstvu civilne zaštite. Velika zahvala i svim donatorima, svim onim pirotehničarima i ljudima koji su kroz cijelo ovo vrijeme čistili naše područje od mina.“ - rekla je županica Jozić.


Nakon Zadarske, Požeško-slavonska županija druga je županija bez mina u Republici Hrvatskoj. „Danas predajemo potvrdu kojom struka označava kraj operacije čišćenja mina u Požeško-slavonskoj županiji, a time i ostale kontaminirane kilometre vraćamo stanovnicima županije, što je trajan doprinos svakodnevnom životu ljudi”, rekao je tom prilikom potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao kako je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te kako se u njega sustavno ulaže.

Iako proteklih 17 godina na području Požeško-slavonske županije nije bilo minskih nesreća, 1996., kada su i detektirana minski sumnjiva područja, ovdje je od mina stradalo 16 osoba, od toga 4 smrtno, rečeno je. U razdoblju od 1998. do 2022. godine ukupno je u aktivnosti protuminskog djelovanja uloženo gotovo 374 milijuna kuna. Minski sumnjivo područje u Požeško-slavonskoj županiji 2005. godine iznosilo je ukupno 70,6 km2, uz procijenjeni broj eksplozivnih ostataka rata od gotovo 6.600 komada.

Ovom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova županici Jozić predao je potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih prostora, dok je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević, na čijem su području izvršeni posljednji poslovi razminiranja u Županiji, simbolično uručena „zadnja mina“.

Gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević simbolično je uručena „zadnja mina“.

Gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević simbolično je uručena „zadnja mina“.

Foto: Požeško-slavonska županija / -

MUP je izvijestio da je za razminiranje od 1998. godine iz svih izvora financiranja utrošeno oko sedam milijardi kuna te da se od 2015. razminiranje velikim udjelom financira bespovratnim sredstvima EU, a trenutno je riječ o 184 milijuna eura, što je gotovo 20 posto ukupno uloženih sredstava za poslove razminiranja.

U MUP-u ističu da je osiguranje bespovratnih europskih sredstava za protuminsko djelovanje definirano i kroz predstojeće programsko razdoblje u okviru Programa Konkurentnost i kohezija, gdje se za poslove razminiranja planira osigurati dodatnih 126 milijuna eura.

MUP: Minski sumnjivo šest županija

Ta sredstva, naglašava MUP, uz sredstva iz državnog proračuna i sredstva prikupljena iz naknada omogućit će finalizaciju rješavanja minskog problema u RH koje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2026. godine, što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije.

Prema MUP-ovim podacima, od 1996. u Hrvatskoj je od mina stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. Posljednje smrtno stradavanje zabilježeno je u ožujku ove godine u Karlovačkoj županiji, prilikom nezakonitog prelaska granice, dok se posljednje stradavanje pirotehničara dogodilo 2016. u Zemuniku Gornjem.

MUP naglašava da RH svim stradalima i obiteljima smrtno stradalih kontinuirano pomaže kroz uspostavljene oblike pomoći, preko civilnog i državnog sektora, nizom organizacija i pojedinačnih inicijativa.

U tom segmentu važan je projekt u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna CHF, kojeg provodi MUP, a koji osim razminiranja ima i tzv. soft komponentu društveno gospodarsku integraciju žrtava mina, s ciljem izrade programa podrške u području psihosocijalne, edukativne i savjetodavne pomoći evidentiranim minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji.

MUP ističe da je minski sumnjivo područje još uvijek zapreka gospodarskog rasta i potpune normalizacije života u šest naših županija (Ličkosenjskoj, Karlovačkoj, Sisačkomoslavačkoj, Splitskodalmatinskoj, Osječkobaranjskoj i Šibensko kninskoj), 29 gradova i općina, gdje su preostala 168,4 minski sumnjiva četvorna kilometra s nešto više od 13.500 eksplozivnih ostataka rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.