Hrvatski radio

Radio Osijek

Poziv gradovima i općinama da se natječu za novac iz EU fondova

08.04.2016.

16:17

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević pozvao je lokalne čelnike u Brodsko-posavskoj županiji da prate natječaje Ministarstva i prijavljuju projekte kako bi se što bolje iskoristila sredstva iz EU fondova za podizanje standarda u javnim zgradama, a time i pomogao građevinski sektor.

Ministar Kuščević sastao se danas u Slavonskome Brodu sa županom Danijelom Marušićem i predstavnicima gradova i općina s područja te županije, s kojima je razgovarao o zakonskim reformama na kojima Ministarstvo trenutno radi, o nadogradnji sustava e-dozvole i  Informacijskog sustava prostornog uređenja, te o projektima energetske učinkovitosti u zgradarstvu.
Ministar je rekao da se u 2016. godini za proijekte energetske učinkovitosti planira utrošiti 100 milijuna kuna od ukupno 200 milijuna eura koji su na raspolaganju do 2020. godine iz EU fondova. Najavio da će se osigurati i dodatna sredstva iz državnog proračuna za pomoć jedinicama lokalne koje nisu u mogućnosti osigurati iznose sufinanciranja koje zahtijevaju EU pravila. 
"Čuli smo da naše građane u prvom redu tište problemi vezani uz proces legalizacije, postupke ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola,  kompliciranost procedura kod ishođenja tih dozvola. Sve ćemo to sagledati i na najbolji mogući način implementirati u novi zakon ", rekao je nakon sastanka ministar Kuščević.
Uz današnji Međunarodni dan Roma, novinari su ministra pitali kada će biti riješeno pitanje legalizacije romskog naselja u Slavonskom Brodu jer se još čeka odluka Vlade o prijenosu vlasništva nad zemljom na kojoj je izgrađeno naselje.
"Mislim da tu nije problem u vlasništvu nego da su veći problemi oko stvaranja katastarske knjige, izmjera, osiguranja financijskih sredstava za taj problem. Naravno da Ministarstvo ima za cilj urediti sva naselja, ne samo romska, pomoći županijama i gradovima u izgradnji infrastrukture. To je projekt koji se nastavlja," rekao je ministar Kuščević najavljujući da će ova tema biti na rasporedu sastanka sa saborskim zastupnikom romkske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem slijedeći tjedan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.