Hrvatski radio

Radio Osijek

Poziv za prijavu prekograničnih projekata

03.03.2016.

09:07

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je natječaj za financiranje projekata za prihvatljivo korištenje prirodnih i kulturnih dobara, prekograničnu suradnju i obrazovanje .

Poziv su u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., uputili Ured mađarskoga premijera i hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a osigurano je 26,5 milijuna eura.
Projekti mogu trajati od 16 do 20 mjeseci, a njihova vrijednost može se kretati od 50 tisuća do dva milijuna eura.


Prijaviti se mogu nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela, tijela na koja se primjenjuju javno pravo te neprofitne organizacije na koje se primjenjuje privatno pravo, a koje imaju registrirano sjedište ili lokalno predstavništvo na području jedne od osam hrvatskih županija (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska) ili tri mađarske županije (Zala, Somogy i Baranya). Poziv je otvoren do 31. svibnja, a do tada će se u većini županija iz kojih se mogu prijaviti potencijalni korisnici sredstava organizirati informativni dani, na kojima će se podrobnije objasniti uvjeti i ciljevi ovoga natječaja. Detaljne informacije o pozivu mogu se dobiti na mrežnim stranicama Programa i stranici Ministarstva http://www.strukturnifondovi.hr.
Skraćen postupak dodjele bespovratnih sredstava
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pojednostavilo je proceduru i skratilo postupak dodjele bespovratnih sredstava, kao i javne nabave, a sve sa ciljem da ubrza pripremu natječaja i apsorpciju EU sredstava.
Istraživanje javnosti je pokazalo da je jedna od najvećih prepreka prilikom prijave projekata za sredstva EU fondova složenost procedura i dugotrajnost postupka dodjele bespovratnih sredstva, od trenutka podnošenja projektnog prijedloga do sklapanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
Jedna od značajnijih novina smanjivanje je broja faza u postupku dodjele bespovratnih sredstava s dosadašnjih sedam na pet, čime se ubrzava postupak dodjele sredstava budućem korisniku. Tako sada nakon zaprimanja i registracije prijave slijede administrativna provjera i provjera prihvatljivosti prijavitelja i partnera, potom provjera prihvatljivosti projekta i aktivnosti te ocjena kvalitete, provjera prihvatljivosti izdataka te na kraju donošenje odluke o financiranju. 
Uvode se i pojednostavljene mogućnosti financiranja za pojedine aktivnosti projektnih troškova, koje smanjuju opseg dokumentacije kojom se ti troškovi pravdaju, ovisno o prirodi projekta i troškovima koji se smatraju prihvatljivima u pojedinim postupcima dodjele.
Značajno pojednostavljenje napravljeno je u provjeri postupaka nabave, kao i njihovog oglašavanja, čime će se također ubrzati apsorpcija sredstava iz ESI fondova, kažu iz Ministarstva.
Uvedeni su pragovi ispod kojih nije potrebna objava nabave, za robe i usluga od 300 tisuća, a radove od 750 tisuća kuna. Pravila za osobe koje nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi, pak, objavljuju se u okviru dokumentacije relevantnog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.