Hrvatski radio

Radio Osijek

Pozivni broj za nestalu djecu 116 000

30.09.2016.

12:56

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

116 000 - Pozivni je broj za nestalu djecu, ujedno i naziv cjelovitog projekta koji obuhvaća promoviranje, zaštitu i poboljšanje prava djece te prevenciju i borbu protiv svih vrsta nasilja nad djecom i mladima. Upravo je stigao certifikat iz Europske unije koji mu je dodijelio visoku ocjenu.

Također, iz europske će blagajne za taj projekt vrijedan nešto više od 183 tisuće eura, biti uplaćeno 87 tisuća.
U Europi svake dvije minute nestane jedno dijete. U Hrvatskoj se traga za njih šezdesetero, čulo se na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt 116 000 - Pozivni broj za nestalu djecu. Taj harmonizirani europski kratki kod 
Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije (HAKOM) Centru za nestalu i zlostavljanu djecu dodijelila je 2013. godine
Usluge Pozivnoga centra za nestalu djecu su besplatne i dostupne i u Hrvatskoj, podsjeća voditelj osječkoga Centra Tomislav Ramljak. Lani je, prema njegovim riječima, zabilježeno gotovo dvije tisuće bjegova djece iz odgojno- obrazovnih ustanova. Docentica Tena Velki sa osječkoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti upozorava da su ono o čemu se puno manje zna - uzroci. "Tek kad dijete pobjegne i priča dospije na sud ili u novine društvo nešto pokušava. Među ciljevima projekta je razvoj kurikuluma novog specijalističkog  poslijediplomskog  studija za pravnike, odgajatelje, pedagoge, socijalne radnike da bi se bjegovi djece iz roditeljskih domova ili odgojnih ustanova spriječili," zaključila je Velki.
Pema statistikama Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom 2014. godine dokumentirano je 1775 slučajeva nestanka djece što uključuje i bjegove iz obiteljskih domova (529) i ustanova socijalne skrbi (1235). 2015.godine iz roditeljskog doma pobjeglo je 425 djece, a iz odgojnih ustanova 1556. Podaci MUP-a govore da je u 2014. godini prijavljeno 521 kazneno djelo protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, dok su prošle godine evidentirana 472 kaznena djela. Također, u 2014. godini je prijavljeno 939 kaznenih djela koja uključuju povredu djetetovih prava, a u 2015. takvih je kaznenih djela bilo čak 1056. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.