Hrvatski radio

Radio Osijek

PP Kopački rit: Počela izgradnja pristaništa za turističke eko-brodove

18.05.2018.

14:54

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Uvodnom konferencijom u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit označen je početak izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš za turističke brodove na solarni i električni pogon. Bit će dovršeno u iduće tri godine, a riječ je o 11 milijuna kuna vrijednom EU - projektu iz strukturnih fondova.

Više od sedamdeset milijuna kuna vrijedni projekti uređenja dvoraca Tikveš i izgradnje pristaništa na jezeru Veliki Sakadaš, ključni su novi projekti Parka prirode Kopački rit u idućem trogodišnjem razdoblju, koji će još više unaprijediti turističku ponudu. Sudionike konferencije – predstavnike resornoga ministarstva, ravnatelje javnih ustanova - parkova prirode Lonjsko polje i Papuk, čelnike lokalne uprave i samouprave, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i brojne okupljene novinare pozdravio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit dr.sc.Tomislav Bogdanović.

Voditeljica Odjela provedbe projekata Ružica Marušić o velikom projektu ističe kako se predviđa i uvođenje turističkih brodića na solarni pogon: "Sve investicije u posjetiteljsku infrastrukturu planiramo tako da ne narušavaju mir u ovom bogatom europskom prirodnom rezervatu, kako bi posjetitelji mogli potpuno uživati u tišini, cvrkutu ptica i svim zvukovima koje nam priroda raskošno poklanja, posebno ovoga svibnja kojemu se divimo nakon duge zime" – istaknula je Marušić.

Kopački rit iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja. U proljeće i jesen je velika potražnja upravo za izlete brodom i čamcima. Projekt je vrijedan jedanaest milijuna kuna i osamdeset i pet posto navedenog iznosa će se financirati europskim novcem. U sklopu projekta bit će nabavljeni i novi izletnički elektrobrod i četiri čamca na solarni pogon. Tako će posjetiteljima moći pružiti potpuno nov doživljaj flore i faune u Parku prirode Kopački rit.

Opširnije poslušajte u idućoj emisiji Turizam Slavonije i Baranje, u ponedjeljak 21.svibnja u 18,10.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.