Hrvatski radio

Radio Osijek

Praizvedbom koncerta "Esseker" počeo OLJK

29.06.2021.

23:06

Autor: Radio Osijek / Hina

Praizvedbom koncerta "Esseker" počeo OLJK

Praizvedbom koncerta "Esseker" počeo OLJK

Foto: - / -

Glazbenom premijerom koncerta za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker" skladatelja Davora Bobića otvoreno je "Osječko ljeto kulture". Premijer Andrej Plenković je na otvorenju rekao da je ta priredba već dva desetljeća središnji kulturni događaj Osijeka i istoka Hrvatske.

Otvarajući 21. Osječko ljeto kulture (OLJK) premijer Plenković istaknuo je kako ta priredba simbolizira kreaciju, umjetnost i sve ono što brojni kulturni djelatnici i umjetnici žele pružiti građanima Osijeka.
Drago mi je da su se kulturne manifestacije u Hrvatskoj uspjele održati unatoč pandemiji. Puno više smo bili otvoreni, nego brojne druge zemlje kada su u pitanju aktivnosti u području kulture, jer smo našim sugrađanima željeli omogućiti da naš život u ovim izvanrednim okolnostima bude što bliže onome na što smo navikli, što volimo i cijenimo, a to su kultura, umjetnost i naša baština, istaknuo je premijer Plenković.
Izrazio je zadovoljstvo progamom ovogodišnjeg OLJK-a, koji će, kako smatra, posjetiteljima omogućiti dodatne sadržaje u Osijeku, središtu istoka Hrvatske.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je OLJK jedinstveni i izvorni osječki festival, u kojem su zastupljeni svi segmenti umjetnosti, a priredba je vremenom izrasla u najveći kulturni događaj hrvatskog istoka i manfestaciju od nacionalnog značaja.
OLJK je nastao kao odgovor na kulturne potrebe građana Osijeka, a vjerujem da ćemo utvrditi poziciju ove priredbe, ne samo u nacionalnim nego i u europskim okvirima, dodao je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako održavanje OLJK-a pokazuje da se i u uvjetima pandemije, pokušava živjeti normalno, te da je Osijek središte istoka Hrvatske i na području kulture.

Na upit novinara može li se očekivati konkretnija potpora Vlade OLJK-u, kako bi priredba mogla i dalje rasti, premijer Plenković je rekao kako je iz državnog proračuna, putem Ministarstva kulture i medija izdvojeno 300 tisuća kuna, a da većinu troškova osiguravaju grad Osijek, Županija i sponzori.
Vjerujem da ćemo u godinama pred nama imati puno ljudi koji će ovo podržati, a Vlada će biti među njima, dodao je.

Koncert za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker" Davora Bobića, izveli su Hrvatski komorni orkestar, uz solista Konstantina Krasnitskog na glasoviru, a dirigent je bio Davor Kelić.
Uz premijera Plenkovića na otvorenju OLJK-a bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.
Na ovogodišnjem 21. "Osječkom ljetu kulture", na 14 lokacija u gradu, bit će izvedena 53 glazbena, kazališna, književna, likovna i filmska sadržaja, od kojih osam premijernih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.