Hrvatski radio

Radio Osijek

Pranje ruku nakon kontakta sa životinjama dio je općih mjera zaštite

26.02.2020.

14:45

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: - / -

Dan nakon što je koronavirus potvrđen u Hrvatskoj priopćenjem se oglasila Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). Ističu kako se nepotrebno širi panika te se u medijima plasiraju netočne informacije kako je zbog koronavirusa zabranjen kontakt s domaćim životinjama.

"Mediji prenose kako je zabranjen kontakt sa životinjama što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima“, izjavio je među ostalim predsjednik HPK Mladen Jakopović te je pozvao nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore da dodatno pojasne načine na koje koronavirus ima utjecaja na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama.
Na naš upit stigao je odgovor iz Ministarstva poljoprivrede koji prenosimo u cijelosti:
"Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti novim koronavirusom 2019 (COVID-19), niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi s COVID-19. Do danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi identificirali izvor virusa ili objasnili put prijenosa sa životinja na ljude. Istraživanja koja se provode važna su za identifikaciju izvora zaraze kao i utvrđivanje potencijalne uloge rezervoara u životinja.
U preporukama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za opću javnost, podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite u koje svakako ulazi pranje ruku nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima.
Navedeno je u skladu sa standardnim općim preporukama izdanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a ) za sprječavanje širenja infekcija, što uključuje redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa laktom pri kašljanju i kihanju te izbjegavanje bliskog kontakta s bilo kime tko pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašljanja i kihanja. Prema općim dobrim praksama sigurnosti hrane, sa sirovim mesom, mlijekom ili organima životinja treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla potencijalna križna kontaminacija nekuhanom hranom.
Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene.
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o istom objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti javnost", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.