Hrvatski radio

Radio Osijek

Pravilnim liječenjem može se značajno produljiti životni vijek oboljelih

11.04.2022.

18:06

Autor: HRT Radio Osijek

Dan Parkinsonove bolesti na Trgu slobode

Dan Parkinsonove bolesti na Trgu slobode

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Svjetski je dan Parkinsonove bolesti od koje u svijetu boluje oko 7 milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko 15 tisuća stanovnika. Radi se o drugoj najčešćoj neurodegenerativnoj bolesti nakon Alzheimerove demencije, a u Osijeku je ovaj dan obilježen programom na Trgu slobode u organizaciji udruge Buđenje.


Kako bi se ukazalo na važnost tjelesne aktivnosti, koja je ključna za kvalitetu života oboljelih, programu obilježavanja priključili su se i članovi Gradskog saveza za sportsku rekreaciju „Sport za sve” demonstracijom nordijskog hodanja, STK Olimpija, te bend RitmOS. Također, na informativnom štandu zainteresirani građani mogli su preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv te bolesti.

Kako kaže predsjednica udruge dr. Svetlana Tomić , bolest je ovo koju karakteriziraju brojni motorički i nemotorički simptomi, od kojih su općoj populaciji najpoznatiji drhtanje ruku i usporenost u kretnjama. Međutim, iako neizlječiva, bolest je ovo koja se ipak može držati pod kontrolom, odnosno može se značajno produžiti životni vijek oboljelih.


Više o tome s čime se nose oboljeli od Parkinsonove bolesti te je li riječ o bolesti koja pogađa samo stariju populaciju poslušajte u izjavi dr. Tomić:

Dan Parkinsonove bolesti, dr. Svetlana Tomić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.