Hrvatski radio

Radio Osijek

Pravoslavni Božić: "Mir božji - Hristos se rodi"

07.01.2016.

00:02

Autor: Amoreta Bajto/Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravoslavni vjernici danas svetkuju Božić, najradosniji blagdan u nizu od 12 Gospodnjih i Bogorodičinih blagdana. Svečana božićna liturgija u Osijeku služi se u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu.

Nakon jutrenja koje se služi u rano jutro, prijepodne se služi svečana liturgija. Oni koji se nisu pričestili ponesu sa sobom komadić anafore. Završetkom liturgije vjernici odlaze svojim obiteljima na zajednički ručak. Ukućani lome česnicu i onaj, koji u njoj nađe novčić, smatra se da će biti sretan iako Božji blagoslov nikog ne obilazi. Na Božić se ne ide nikome u kuću osim gosta, koji se zove položajnik.On je prvi gost koji donosi radost božićnoga blagdana. Svim vjernicima, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, upućujemo čestitke riječima Mir Božji – Hristos se rodi.

Na Badnjak je, u pravoslavim obiteljima, običaj da se na večer unosi Badnjak – mlado ili cerovo drvo koje označava snagu malog Boga Božića čija snaga, zbog njegove tjelesne veličine nije umanjena.Bombone, odnosno orahe domaćica stavlja u 4 kuta sobe u kojoj će biti posna večera. 

Time se želi naglasiti da je Bog došao za sve ljude na sve četiri strane svijeta, a djeca pijuću poput pilića i traže darove. Od posnih jela sprema se riba, posni grah i pogača. Najvažnije je da jelo pripravlja svaka obitelj, prema svojim mogućnostima, ali svi nastoje da Božić, koji je jednom u godini, proslave dostojanstveno.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.