Hrvatski radio

Radio Osijek

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan

06.01.2020.

14:03

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i obiteljskim okupljanjem. Obrednim paljenjem badnjaka, u osječkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice započeli su slavlje Isusova rođenja.

U crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose svojim kućama na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi. Običaji na taj dan obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.

Pravoslavni vjernici počinju duhovnu pripremu za Božić četrdeset dana prije toga blagdana božićnim postom. Posna se jela jedu i danas, a očuvan je i običaj dijeljenja pogače česnice za sreću.
Protojerej Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i paroh osječki, gostujući u našem programu, rekao je da vjernici Božić slave tri dana. U ponoć je badnje jutrenje, na sam Božić u hramu Uspenja Presvete Bogorodice božićna je liturgija u 9 sati ujutro, a liturgije su u 9 sati i drugog i trećeg dana Božića .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.