Hrvatski radio

Radio Osijek

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan

06.01.2021.

00:15

Autor: Stjepan Filipović / Amoreta Bajto

Foto: Amoreta Bajto

Foto: Amoreta Bajto

Foto: - / -

Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i obiteljskim okupljanjem. Na večer se unosi Badnjak – mlado hrastovo ili cerovo drvo koje označava snagu malog Boga, Božića čija snaga, zbog njegove tjelesne veličine, nije umanjena.

Liturgiju u 9 sati u u osječkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, uz pridržavanje epidemioloških mjera, predvodi arhijerejski namjesnik, protojerej Aleksandar Đuranović.
U crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose svojim kućama na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi. Običaji na taj dan obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.
Pravoslavni vjernici počinju duhovnu pripremu za Božić četrdeset dana prije toga blagdana božićnim postom. Posna se jela jedu i danas, a očuvan je i običaj dijeljenja pogače česnice za sreću.
Bombone, odnosno orahe domaćica stavlja u 4 kuta sobe u kojoj će biti posna večera. Time se želi naglasiti da je Bog došao za sve ljude na sve četiri strane svijeta, a djeca pijuću poput pilića i traže darove. Od posnih jela  sprema se riba, posni grah i pogača. Najvažnije je da jelo pripravlja svaka obitelj, prema svojim mogućnostima, ali svi nastoje da Božić, koji je jednom u godini, proslave  dostojanstveno.
I zajednica vjernika unošenje Badnjska proslavlja dostojanstveno, prenstveno liturgijom, a onda i večernjim bogosluženjem. Negdje se badnjak pali, negdje vjernici dio Badnjaka nose kući u kojoj on, zataknut za ikonu, stoji do sljedećeg Božića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.