Hrvatski radio

Radio Osijek

Praznik rada u Osijeku- nikada manje ljudi

01.05.2016.

13:11

Autor: Davor Lončarić/Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni praznik rada u Osijeku se tradicionalno obilježio uz podjelu graha. Iako su u Zagrebu sindikati organizirali tri prosvjedna skupa, na lijevoj obali Drave nije bilo sindikalnih okupljanja i prosvjeda

U organizaciji grada Osijeka održana je tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada- 1. svibnja na lijevoj obali Drave. Udruga majstora kotlića i ove je godine pripremila vrhunski grah i to više od dvije tisuća porcija. 

Građanima, kojih se okupilo tek nekoliko stotina, pridružio se gradonačelnik Ivan Vrkić koji je sudjelovao u podjeli graha. Izrazio je žaljenje zato što se čak ni predstavnici sindikata nisu danas pojavili na druženju s građanima koji žive sve teže, a nezaposlenih je sve više. Na lijevu je obalu došla i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan koja je zajedno s dogradonačelnikom Denisom Ambrušem i saborskim zastupnikom SDP-a Domagojem Hajdukovićem dijelila crvene karanfile. Privatno je na lijevoj obali bio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. 

Zanimljivo je kako je kao članica Udruge majstora kotlića Ilonka Horvat ove godine proslavila i veliku obljetnicu- već 25 godina neprekidno za prvi svibnja kuha grah ili neke druge specijalitete na osječkoj proslavi praznika rada. Ove je godine skuhala čak 160 litara graha, a u mirisnim kotlovima završilo je 16 kilograma graha, 30 kilograma suhog mesa, 8 kilograma drugog povrća te posebni začini među kojima vrhunska baranjska paprika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.