Hrvatski radio

Radio Osijek

Predani spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima

11.12.2020.

13:32

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U dvorištu osječke komunalne tvrtke Unikom održana je primopredaja spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima. Uz predstavnike grada i tvrkte primopredaji je nazočio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Svi koji žive u kućama imat će mogućnost odvajanja otpada isto kao što to čine oni koji žive u višestambenim zgradama. Cijelo područje grada bit će pokriveno s čvrstim spremnicima. Građanima će biti isporučeno 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 za biootpad čime će u potpunosti biti zadovoljene potrebe grada Osijeka. Osijek je bio prvi veliki grad koji je prijavio projekt, potpisao ugovore s Fondom čime je pokazao da ima kontinuitet rada u gospodarenju otpadom u odnosu na druge gradove. Projekt je vrijedan 8 milijuna kuna od čega je 15 posto sufinancirao Grad Osijek, a ostatak iz fondova Europske unije", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.
"U proteklih nekoliko godina mi smo kontinuiranom izgradnjom infrastrukture, ali i povećanjem svijesti i informiranjem građana, na razini cijele Hrvatske, učinili ogroman iskorak u izgradnji sustava za gospodarenje otpadom. Dostavom spremnika gradu Osijeku nastavljamo s ovom akcijom a riječ je o 1.230.000 spremnika kojima ćemo zasuti cijelu Hrvatsku i svim jedinicama lokalne samouprave koje su aplicirane na ovaj natječaj, a njih je oko 406, čime ćemo svim građanima omogućiti odvojeno prikupljanje", naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Podjela kanti neće dovesti do poskupljenja usluga, već će odvajanje otpada rezultirati smanjenjem komunalnog čime će i cijena odvoza biti manja, rečeno je na primopredaji spremnika.

Tomislav Ćorić

Boris Piližota

Davor Vić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.