Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanje Ive Josipovića "Politika i glazba"

15.01.2020.

19:27

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U osječkom je Rektoratu bivši predsjednik Ivo Josipović održao predavanje pod nazivom "Politika i glazba". Iako su glazba te umjetnost općenito i politika, naizgled nespojive ljudske djelatnosti, on među njima pronalazi puno suštinskih poveznica.

Glavna je poruka da biti glazbenik ne znači biti izoliran od svijeta, poručio je profesor Ivo Josipović. "Čak su i mnogi veliki vladari bili izvrsni glazbenici. I mnogi su političari glazbenici, uostalom politika i koristi glazbu, a glazba koristi politiku. Vidjeli smo da se i u predsjedničkoj kampanji pjevalo. U svakoj kampanji ima spotova, a glazbenici su tu da pomognu ili da odmognu nekome tko želi uspjeti na izborima". Na pitanje koliko je njemu kao bivšem hrvatskom predsjedniku glazba pomagala ili odmagala odgovara: " Ne bih rekao da je odmogla. Znate da ima podmetanja u politici. Rekli su da "mlatim" neku veliku lovu od glazbe, no onda su na listi ZAMP-a vidjeli da je to simbolika. Govorili su o sukobu interesa, kadgod bi se svirala moja kompozicija. Ipak, moram reći da mi je glazba pomogla jer sam neke važne stvari odradio uz pomoć glazbe. Podsjetio bih na Sporazum s predsjednikom Napolitanom o Ezulima. To je jedan povijesni sukob Hrvata i Talijana, koji je srećom završio zajedničkom deklaracijom u pulskoj areni pred 8000 ljudi. Tada su se pjevale arije iz talijanskih, ali i hrvatskih opera. I tada se  pokazalo da je glazba ta koja spaja, a ne koja razdvaja".

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.