Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanje „Kako smanjiti bacanje hrane?"

10.11.2022.

19:40

Autor: HRT / Radio Osijek

Predavanje

Predavanje

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Svjetski dan hrane u Osijeku obilježila je Akademska zajednica HDZ-a Osječko-baranjske županije prigodnim javnim predavanjem. O temi „Kako smanjiti bacanje hrane?" govorila je Iva Dorić iz Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.


„Tema je aktualna i sveprisutna, a obrađujemo ju u sklopu kampanje EU bira sigurnu hranu u kojoj pričamo o sigurnosti hrane, a u sklopu toga je i neizbježna tema bacanja hrane", istaknula je Iva Dorić.

Iz podataka je vidljivo da su potrošači odgovorni za većinu hrane koja se baci i upravo zbog toga svatko od nas može raditi na smanjenju bacanja hrane. Potrebno je planirati obroke i ne trebamo ići gladni u kupovinu. Posebno je potrebno čitati rokove trajanja jer postoji razlika između „upotrijebiti do" i „najbolje upiotrijebiti do". Hrana na kojoj piše „najbolje upotrijebiti do" može se jesti i nakon isteka roka kao što su čokolada, tjestenina, suhi keksi. Upravo na taj način možemo spriječiti bacanje hrane. Hrana se može čuvati u hladnjaku ili na nekom drugom mjestu, samo je potrebno voditi brigu da ona bude ispravna kako se nebi razboljeli nakon konzumacije.


Iva Dorić

Iva Dorić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Iva Dorić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.